/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Capitala, transformată în patinoar. Oamenii se plâng că mai multe străzi și curți din Chișinău nu au fost curățate de gheață

missing
22 ianuarie 2019, ora 19:07

În unele curți din Capitală este pur și simplu imposibil de circulat. Zilele trecute, când a fost soare, zăpadă s-a topit, și acum s-a transformat în gheață. Nici nu e nevoie să-ți i-ai bilet la patinoar. Patinoarul este chiar aici”, Diana Popa, reporter TV8.

Oamenii care locuiesc în această curte din sectorul Râșcani al Capitalei spun că în ultimele zile nu au văzut pe nimeni să împrăștie sare sau nisip. Unii preferă să stea acasă pentru a evita riscul.

„–Mai nu am căzut numai ce. –Vă e frică? –Foarte”.

„E lunecos, dar ce putem face. Încetișor merg”.

„Foarte periculos. Am părinți bătrâni și ei desigur în acest timp nu prea ies afară. Dacă e nevoie, le aduc eu produse de la magazin”.
Nu doar oamenii se deplasează cu greu prin curți, dar și mașinile.

„Tare greu. Că nu se curăță”.

Și în fața Spitalului Sfânta Treime pacienții se deplasează cu frica în sân. Cel mai greu le este pensionarilor.

„Foarte greu. Eu astăzi, chiar acum, m-am dat jos. Și trebuie să merg foarte atentă”.

„Tot normal”.

„Da, este dificil, într-adevăr. Încă nu am căzut, mă păzesc”.

După ce am apelat la administrația instituției, doi bărbați au apărut în curtea Spitalului și au început să curețe gheața. Aceștia, însă, povestesc că fizic nu reușesc să facă față muncii. Teritoriul ar fi prea mare, iar sare – prea puțină.

Am ieșit și sâmbătă și duminică și am stat și am dormit aici ca să curăț tot, oamenii să nu se lunece. Presurăm cu sare, dar spitalul nu mai are sare și m-am dus, am dat 21 de lei, am luate trei pachete cu sare și iată acum dezbat gheața că altfel… Uitați-vă. Mi-am făcut bătături, dar salariul e 1900…” Victor, muncitor.

Mormanele de gheață încurcă oamenii și în stațiile de transport public. Aceștia povestesc că șoferii obișnuiesc să oprească chiar lângă grămezile de zăpadă murdară.

„Ieșirea din troleibuz era fix lângă un morman de zăpadă ca ăsta. Eu că-s tânăr încă pot să urc ușor, dar am văzut o doamnă care mai nu și-a rupt gâtul când a urcat în troleibuz”.

„–Trebuie să le luăm în brațe, să le dăm la o parte și gata. –Așa faceți? –Dap cum. Nu-i comod, trebuie curățit, iaca vine din nou altul”.

Potrivit serviciul de presă al Spitalului de Urgență, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 65 de adresări ale oamenilor cu diverse traumatisme, mai mult decât în zilele obișnuite. În majoritatea cazurilor, oamenii s-au ales cu fracturi și luxații după ce au căzut pe gheață. Pe parcursul săptămânii trecute, peste o sută de agenți economici din Chișinău au fost sancționați de Poliție pentru că nu au curățat de zăpadă teritoriile pe care le gestionează. Cele mai multe amenzi au fost împărțite antreprenorilor din sectorul Râșcani, unde au fost întocmite circa 130 de procese verbale. Amenzile pot să ajungă chiar și la șase mii de lei.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram