Ce crede fostul director al ANRE Victor Parlicov despre candidaturile pentru funcțiile de directori ai instituției

Potrivit fostului director al Consiliului de Administrație al Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, actualul concurs pentru suplinirea mai multor funcții de directori la ANRE are drept scop numirea unor persoane loiale guvernării, iar numele acestora ar putea fi decise până la începerea campaniei electorale.

Foto: UNIMEDIA

Victor Parlicov susține că însăși „demisia in corpore a celor cinci directori ai ANRE demonstrează faptul că instituția este subordonată politic. Nu demiți cinci directori loiali instituției pentru a-i înlocui cu alții mai puțin loiali. Iar faptul că persoane de rang înalt, cu funcții importante în stat, ca foști deputați sau miniștri, și-au depus candidaturile pentru funcția de directori ANRE, demonstrează că această instituție a devenit importantă, atractivă și influentă, nu doar pe piață, dar și la nivel de stat”.

Astfel, cei foști cinci directori de la ANRE și-ar fi dat demisia pentru a permite numirea unui alt complet loial guvernării, pe o perioadă mai mare de timp, a declarat Parlicov pentru UNIMEDIA.

Potrivit Legii cu privire la energetică, Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de Administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de Administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.

Parlicov a amintit că astfel de numiri s-au mai produs în ultima perioadă și la alte instituții, cu statut mai important, cum ar fi Curtea Constituțională. „Dacă așa lucruri au fost posibile la CC, atunci cu siguranță pot fi aplicate și la ANRE”, susține Victor Parlicov.

Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a anunțat concurs public pentru suplinirea a cinci funcții vacante de Director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, iar dosarele pentru concurs au fost depuse în perioada 30 noiembrie 2018 – 16 ianuarie 2019.

Potrivit lui Parlicov, însăși concursul de selectare a candidaților are carențe, întrucât nici interviurile sau notele oferite candidaților nu sunt făcute publice și nici nu se cunosc numele membrilor comisiei de evaluare.

Parlicov este convins că numele noilor directori ai ANRE vor fi cunoscute până la începerea campaniei electorale și vor fi aprobate de actualul Legisaltiv.

Amtinim că la prima etapă a concursului de selectare a dosarelor au fost admiși candidații Ion Candu, Oleg Popa, Constantin Bragoi, deputatul Ștefan Creangă, Viorel Gamurari, Sergiu Ungureanu, Svetlana Zapșa, Violina Șpac, Veaceslav Untila.

Astăzi, alte 9 persoane au fost admise la proba de interviu. Este vorba de Svetlana Zapșa, Eugen Carpov, Dan Bîrsă, Octavian Calmîc, Anatolie Zagorodnîi, Constantin Bragoi, Violina Șpac, Viorel Gamurar, Dumitru Suhoborcenco.

Toate cele 5 funcții de director au devenit vacante după ce foștii directori și-au prezentat demisia la sfârșitul anului trecut.


Pub