Autoritatea Națională de Integritate- „indignată” de „atacurile nefondate” la adresa instituției

Fiind criticată pentru faptul că a eliberat certificate de integritate cu mențiuni diferite, pentru doi candidați la alegerile parlamentare din februarie, condamnați în prima instanță, Autoritatea Națională de Integritate susține că a devenit ținta unor atacuri nefondate, care au luat amploare de la începutul anului curent. Potrivit unui comunicat de presă, instituția este vizată de mai multe forțe politice, care aduc acuzații neprobate de politizare a activității ANI.

Foto: Europa Libera

„Cu regret, aceste acuzații lipsite de argumente sunt preluate de presă, iar unele instituții mass-media au declanșat chiar o campanie de denigrare a Autorității.

Remarcăm faptul că unii actori politici și jurnaliști, fie din necunoaștere a prevederilor legale și a statutului ANI, fie cu rea intenție diseminează informația precum că Autoritatea poate din proprie inițiativă să decidă cui să elibereze sau nu certificate de integritate.

Regretăm că opinia publică este indusă în eroare cu privire la esența și conținutul certificatului de integritate.

Pentru a elimina orice interpretări eronate sau intenționat manipulatorii, reiterăm următoarele:

ANI nu este în drept să decidă dacă să elibereze sau nu certificat de integritate.

ANI este obligată să elibereze fiecărui solicitant acest certificat, dacă este depusă solicitarea, cu respectarea procedurii legale.

Mai mult, informațiile și mențiunile din certificatul de integritate nu reprezintă o informație subiectivă, ci o listă deplină de date concrete, prevăzute de lege, precum și constatări care au rămas definitive prin decizii judecătorești.

În certificatele de integritate nu pot fi introduse informații vehiculate în presă sau informații privind acțiuni judiciare care nu sunt finalizate definitiv.

Potrivit Legii Integrității și Codului Electoral, Certificatul de integritate include exclusiv următoarele informaţii despre actele de constatare rămase definitive în ultimii 3 ani în privinţa candidaților la funcții elective: - despre averile nejustificate constatate; - conflictele de interese consumate constatate; - restricţiile încălcate constatate; - incompatibilităţile nesoluţionate constatate; - limitările încălcate constatate şi interdicţiile de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică, ce derivă din actele de constatare ale Autorităţii Naţionale de Integritate sau din hotărârile judecătoreşti, care au rămas definitive. Atragem atenție și asupra faptului că ANI conclucrează cu alte autorități ale statului în vederea verificării tuturor mențiunilor necesare”, se arată într-un comunicat de presă.

Amintim că la data de 17 ianuarie Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a eliberat certificate de integritate cu mențiuni diferite, pentru doi candidați la alegerile parlamentare din februarie, condamnați în prima instanță. Este vorba despre primarul degrevat din funcție a orașului Orhei, Ilan Șor, și primarul orașului Rîșcani, Victor Bogatico, potențial candidat la parlamentare pe circumscripția nr. 4 (Rîșcani),


Pub