Mold-street: Autobuze mai scumpe cu 17%. O nouă licitație pentru un contract de zeci de milioane lei

Administrația municipiului Chișinău anunță o nouă licitație pentru achiziția de autobuze noi. Prețul acestora s-a majorat cu circa 10% de la ultima licitație din decembrie 2018.

Foto: Kankan.md

„Licitația a fost anunțată și va avea loc la data de 8 februarie. Până atunci, companiile interesate sunt invitate să propună ofertele”, a declarat șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, în cadrul ședinței săptămânale a serviciilor Primăriei municipiului Chișinău.

Potrivit lui Butucel, pe 2 ianuarie 2019 a fost format grupul de lucru privind achiziționarea autobuzelor.

Pentru procurarea a 31 de autobuze noi din bugetul municipal în acest an a fost planificată alocarea a 80 de milioane de lei.

Astfel, prețul mediu al unui autobuz se ridică la 2,58 milioane lei, cu peste 17% mai scump decât era prevăzut la licitațiile de la finele anului trecut, scrie mold-street.com

Este a treia licitație din ultimele trei luni și a șaptea din ultimii trei ani. Licitațiile anterioare au fost anulate din varii motive. De exemplu în noiembrie și decembrie 2018, au fost organizate câte o licitație pentru procurarea a 50 de autobuze, pentru care din bugetul municipal era prevăzută alocarea a 110 milioane lei.

Reprezentanții Parcului Urban de Autobuze (PUA) au refuzat să comenteze situația creată, susținând că toate întrebările trebuie adresate administrației municipale.

Conform datelor dintr-un raport al Curții de Conturi, Parcul Urban dispune oficial de 164 mijloace de transport, din care în exploatare se află 142, iar în conservare – 22. Majoritatea unităților au o vechime mai mare de 20 de ani, iar altele noi nu au mai fost procurate de 12 ani.

De notat că întreprinderea se chinuie de câțiva ani să cumpere autobuze aflate în exploatare, dar fără succes. Pentru activitatea PUA Consiliul Municipal alocă anual subvenții de peste o sută de milioane lei.


Pub