Democrații și reprezentații Promo-LEX , la masa de discuții: Cu ce „recomandări” au venit Cebotari și Sîrbu

După ce PD a criticat rapoartele de monitorizare a Promo-LEX, iată că în cursul zilei de luni, vicepreședinții Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, și Sergiu Sîrbu au avut o întrevedere cu directorul Asociației, Ion Manole și directorul de programe al acestei organizații, Pavel Postică.

Foto: Promo-LEX

Potrivit unui comunicat de presă, părțile și-au argumentând punctele de vedere specifice. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre standardele OSCE în materie de observare a alegerilor, precum și despre diferențele care există prin comparație cu practica Promo-Lex.

S-au abordat și rapoartele Promo-Lex de monitorizare a alegerilor parlamentare, față de care PD și-a exprimat anterior obiecțiile.

Vladimir Cebotari și Sergiu Sîrbu au subliniat că ar fi util ca orice încălcări ale legii pe care Promo-Lex le constată în procesul electoral să fie prezentate autorităților statului, iar acele încălcări care vizează un concurent electoral anume să fie semnalate în mod individual acestuia.

Vicepreședinții PD au precizat că o asemenea abordare ar ajuta la credibilitatea monitorizării pe care Promo-Lex o face procesului electoral.

De asemenea, vicepreședinții PD au sugerat Promo-Lex să utilizeze formulări mai exacte și mai puțin interpretabile în comunicarea publică, iar reacțiile și pozițiile instituțiilor publice să fie luate în calcul de către Promo-Lex.

De menționat că în analiza trimisă unor parteneri externi, ca USAID și OSCE, PD scrie că în rapoartele Promo-LEX există concluzii „nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare”.


Pub