Circumscripția 13, Rezina/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 13 include mai multe localități din Rezina și Șoldănești: o. Rezina, Cinișeuți, Cogâlniceni, Echimăuți, Gordinești, Horodiște, Ignăței, Lipceni, Mateuți, Meșeni, Mincenii de Jos, Păpăuți, Peciște, Pripiceni-Răzeși, Saharna Nouă, Solonceni, Sîrcova, Trifești, Țareuca, Șoldănești, Alcedar, Climăuții de Jos, Cobîlea, Cotiujenii Mari, Cușmirca, Fuzăuca, Glinjeni, Mihuleni, Olișcani, Parcani, Pohoarna, Poiana, Rogojeni, Salcia, Ămășcani, Șestaci, Șipca, Vadul-Rașcov.

Vedeți lista secțiilor de votare din Circumscripția 13.

1. Eleonora Graur, candidata Partidului Democrat din Moldova

Eleonora Graur are 43 de ani. Este vicepreședinta Partidului Democrat și președinta raionului Rezina. A studiat economia și a activat mai mulți ani ca asistent și lector la Universitatea Agrară. În perioada 2008-2011 a fost şefa de direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei şi Tineretului, iar începând cu iulie 2011 îndeplineşte funcţia de preşedinte al raionului Rezina. În aprilie 2018, Moldova Curată scria că o cumnată de a ei, Alexandra Graur, și-ar fi achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. „Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere”, menționa portalul de investigații.

Coincidență sau nu, dar după ce ziarul „Cuvântul” a publicat mai multe investigații despre afacerile și averea familiei Graur, tirajul săptămânanului regional independent a fost serchestrat de către poliția locală.

De colectarea semnăturilor pentru susținerea candidaturii Eleonorei Graur se va ocupa grupul de inițiativă format din 13 membri – toți șefi de instituții de stat din raionul Rezina și Șoldănești. Conducătorul grupului este Vasile Gobjilă, vicepreședintele în probleme juridico-sociale din Consiliul Raional Rezina. El o va înlocui pe Graur în timpul campaniei electorale. A doua în lista grupului de inițiativă este Lidia Lazari, șefa Direcției Învățământ, Tineret și Sport din Rezina, urmată de Angela Racu – șefa secției raionale de Cultură și Silvia Popov – șefa IMSP Centrul de Sănătate Rezina. În lista grupului de inițiativă găsim și pe directorul Sportiv Special Olympics Moldova, Anatolii Cojocari; şefa Casei Teritoriale de Asigurări Sociale din Şoldăneşti – Elizaveta Erhan; directoarea spitalului raionul din Rezina – Nina Postu; secretarul general al Asociației Raionale de Fotbal – Eugeniu Postu; specialista Secției de Economie a Consiliului Raional Rezina – Eudochia Crijanovschii; specialist principal în administraţia publică a Consiliul Raional Rezina– Mihail Ploșnița. Vor colecta semnături pentru democrata Graur și doi primari: Andrian  Svecla, primarul satului Olișcani, raionul Șoldănești; Lilia Gavrilan, primara satului Samașcani, Șoldănești; precum și prim-vicepreşedintele sindicatului Educaţiei şi Ştiinţei – Ion Bulat.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale ale Eleonorei Graur.

2. Valeriu Ciorici, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Ciorici este președintele Organizației Teritoriale a Partidului Socialiștilor și membrul Consiliului Republican PSRM. Este economist de profesie și mai mulți ani a lucrat contabil-şef în kolhozul din comuna Ţareuca, unde s-a şi stabilit cu traiul. După desfiinţarea kolhozului a activat în diverse firme din Rezina. Ulterior, s-a implicat și în politică. Până în anul 2014, el era pe lista comuniștilor, perioadă în care (2003-2011) a fost preşedintele raionului Rezina. În acea perioadă, Valeriu Ciorici a fost subiectul mai multor critici, reflectate de săptămânalul regional „Cuvântul” și portalul de investigații Moldova Curată. În anul 2014, Ciorici aderă la PSRM. La alegerile locale din 2015 candidează la funcția de primar al orașului Rezina, însă pierde în turul doi.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

3. Leonid Nauc, candidatul Partidului Șor

Nauc este jurist, are 39 de ani și este reprezentantul Împuternicit al Partidului Șor din raionul Șoldănești și Rezina. Totodată, el este și adiministratorul hotelului „Codru” din centrul Orheiului.

4. Serghei Cataranciuc, candidatul Blocului ACUM

Are 61 de ani și este matematician, doctor habilitat, profesor universitar și directorul Departamentului de Matematică al Universității de Stat din Moldova. În total peste 70 de publicaţii didactico-ştiinţifice și  este laureat al Premiului Naţional în domeniul ştiinţei şi tehnicii pentru anul 2004.

5. Elena Macrii, candidata Partidului Comuniștilor din Moldova

Elena Macrii este secretara Organizației Sindicale Primare din satul Saharna Nouă, r. Rezina.

6. Ion Perciun, candidat independent

Ion Perciun este fost arhitect și jurnalist la ziarul regional „Cuvântul”. El a studiat la Facultatea de Urbanism,Proiectare și Planificare Urbană la Universitatea Tehnică din Moldova.

7. Galina Andrieș, candidata Partidului Național Liberal

Galina Andrieș are 47 de ani și lucrează la Parttidul Național Liberal.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.