Conferință regională: „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”

„Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional”- o conferință regională cu această temă se va desfășura la Chișinău, fiind organizată de Asociația Presei Independente (API) în cadrul Campaniei împotriva informației false și tendențioase STOP FALS!

La conferință vor participa experți și jurnaliști notorii din SUA, Polonia, Letonia, Estonia, România, Georgia, Armenia, Ucraina, R. Moldova, care vor discuta despre tendințele și impactul fenomenului Dezinformare în special în Europa de Est și în unele țări din Parteneriatul Estic.

De asemenea, vor fi abordate temele contracarării dezinformării, consolidării capacității de reziliență la orice tip de propagandă, dezvoltării abilităților de verificare a informației.

Experții invitați vor vorbi despre impactul propagandei externe și interne în alegerile parlamentare din Letonia (octombrie 2018) și Armenia (decembrie 2018), alegerile prezidențiale din Georgia (decembrie 2018) și în timpul referendumului privind redefinirea familiei în România (octombrie 2018), despre „sperietorile” electorale din R. Moldova.

La conferința „Dezinformarea ca instrument de propagandă: tendințe și impact regional” vor participa 13 experți străini și autohtoni.

Este vorba de Aaron Sharockman, directorul executiv al proiectului PolitiFact, cea mai mare organizație de fact checking din Statele Unite ale Americii, laureată a prestigiosului Premiu Pulitzer, Adam Lelonek și Marta Kowalska de la Centrul de analiză a propagandei și a dezinformării din Polonia, Solvita Denisa-Liepniece de la Centrul Baltic pentru Excelență Media și Sigita Roke de la Asociația jurnaliștilor din Letonia, Holger Roonemaa, șeful Departamentului investigații jurnalistice al Eesti Meedia, cea mai mare companie de media din Estonia, Rosian Vasiloi de la IDIS „Viitorul” din R. Moldova, Lasha Tughushi, directorul Inițiativei Europene – Academia Liberală din Tbilisi, Georgia, și Boris Navasardian, președintele Clubului de presă din Yerevan, Armenia, Petru Macovei de la Asociația Presei Independente (API) din R. Moldova, Nicolae Țibrigan de la portalul CheckMedia.ro din România, Viktoria Romaniuk de la portalul Stopfake.org din Ucraina și Lilia Zaharia de la portalul moldovenesc Stopfals.md.

Evenimentul va avea loc joi, 24 ianuarie 2019, cu începere de la ora 10.00, în Centrul de Convenții al Radisson Blu Leogrand.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.