Circumscripția 10, Bălți 2/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 10, Bălți 2 include localități precum: or. Bălți, Elizaveta, Biruința, Alexăndreni, Cubolta, Dobroghea Veche, Heciul Nou, Sângereii Noi, Țâmbula.

1. Serghei Iordan, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Serghei Iordan este jurist și consilier municipal. El este șeful Serviciului Cadastral teritorial. Anterior, a lucrat la Camera Înregistrării de Stat şi în cadrul secției juridice la Primăria Bălți încă din 1994.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

2. Alexandr Nesterovschi, candidatul Partidului Socialiștilor din Moldova

Nesterovschi are 34 de ani. Din decembrie 2014 a ocupat funcția de deputat din partea socialiștilor și membrul Comisiei de politică externă și integrare europeană. Este licențiat în drept și a studiat la Academia de Administrare Publică. În perioada 2007-2011, a fost consilier municipal din partea Partidului Comuniștilor din Moldova, după care, timp de un an, a activat ca specialist la Centrul de Cultură și Tineret din mun. Bălți. În 2013, a revenit la funcția de consilier, funcție pe care a ocupat-o până în anul 2014, dar deja de partea socialiștilor.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

3. Pavel Verejanu, candidatul Partidului Șor

Verejanu are 45 de ani și este consilier în cadrul Primăriei mun. Orhei, începând cu 29 iunie 2015. De asemenea, el este contabil-auditor și președintele Organizației Teritoriale. Este născut la Floreşti. A absolvit Facultatea de Economie la Universitate Agrară şi a lucrat mai mulţi ani contabil la diferite întreprinderi. În decembrie 2017, a fost numit președinte al Asociației Obștești „Pentru Orhei”. Portalul Anticoruptie.md susține că SRL-ul care administrează magazinele sociale a fost fondat de această asociație. În anul 2018, el a participat la alegerile locale din Bălți, însă a primit doar 6% din voturile alegătorilor.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

4. Arina Spătaru, candidata Blocului ACUM

Arina Spătaru este antreprenoare, iar începând cu anul 2011 își lansează propria afacere care-i poartă numele „Arina-S”, un atelier de modă. În anul 2018 a candidat la funcția de primar al municipiului Bălți, însă nu a obținut decât 5% din voturile alegătorilor. Ea este licențiată în economie.

5. Elena Grițco, candidata Partidului Nostru

Elena Grițco este vicepreşedinta Partidului Nostru și consilier municipal Bălţi. Ea este jurist și mai mulți ani a fost angajată la Ministerul Justiției. Însă, Grițco a ajuns în atenția publicului, după ce, în anul 2014, a organizat o conferință de presă, în cadrul căreia l-a acuzat pe Oleg Efrim, ministrul Justiției de atunci, că i-ar fi dat indicații să nu înregistreze noua denumire a partidului lui Renato Usatâi. Oleg Efrim a respins, la rândul său, aceste acuzații și a spus că aici e vorba de un conflict de interese.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

6. Serghei Rubțov, candidatul Partidului Comuniștilor din Moldova

Serghei Rubțov are 46 de ani și este prim-secretar al Consiliului Municipal Bălți din partea comuniștilor.

7. Dinu Diaconu, candidatul Partidului Liberal (Nu a fost înregistrat)

Dinu Diaconu este președintele Organizației Teritoariale din Bălți, a Partidului Liberal. A studiat la Universtitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți. Timp de mai mulți ani, el a fost învățător de istorie.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.