Zagorodnâi, propus pentru altă funcție
Politic 21 ianuarie 2019, 17:47 | 1780

Pe final de mandat, deputatul PD, Anatolie Zagorodnâi, s-ar putea alege cu o nouă funcție. Comisia economie l-a votat în calitate de câștigător pentru postul de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor. Proba interviului a fost închisă pentru presă. Totodată, încă trei fotolii de director al Consiliului de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică au fost puse la bătaie. S-au admis nouă dosare din 11. Printre candidați se numără deputatul din grupul parlamentar Popular European, Eugen Carpov și fostul ministru al Economiei, Octavian Calmâc.

Proiectul de decizie în cazul ANRE a fost prezentat de deputatul Vladimir Golovatiuc, secretarul comisiei, întrucât șeful structurii participă la concurs. Nu au fost admise două dosare.

Urmează proba interviului. Săptămâna trecută, alți nouă candidați au fost admiși la concursul pentru ocuparea a două funcții de conducere vacante la ANRE. Printre aspiranți se numără președintele Comisiei economie, Ștefan Creangă, deputat din partea grupului Partidului Popular European, ales anterior pe listele PLDM, dar și președintele Curții de Conturi, fostul deputat Veaceslav Untila. De menționat că la ultima ședință a Legislativului, din anul trecut, Untila l-a propus în calitate de membru și vicepreședinte al Curții de Conturi pe Viorel Chetraru, fostul director al Centrului Național Anticorupție. Pentru toate cele cinci funcții disponibile, audierea candidaților va avea loc miercuri. La ședința comisiei a mai avut loc și interviul în cazul celor trei candidați pentru funcția de director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor - Roman Vitiuc, Irina Gutnic și deputatul PD, Anatolie Zagorodnâi, fost comunist. Totul s-a desfășurat cu ușile închise pentru presă. La probă s-au prezentat doar doi candidați.

Ulterior, pe site-ul Parlamentului a fost publicat un comunicat de presă în care se menționează că acest concurs a fost câștigat de deputatul PD Anatolie Zagorodnâi, fost deputat comunist, care a acumulat punctajul maxim. Candidatura sa urmează a fi aprobată și de Comisia juridică și ulterior propusă plenului Parlamentului pentru votare. Agenția Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor este o instituție creată în 2015 ce se ocupă cu examinarea contestaţiilor formulate în cadrul procedurilor de achiziţie publică. De menționat că la ultima ședință din sesiunea parlamentară toamnă-iarnă, ce s-a desfășurat acum o lună, în Legislativ au avut loc numiri pe bandă rulantă referitoare la ocuparea funcțiilor de conducere în câteva instituții de stat, fiind votați mai mulți deputați PD.

Opinia ta contează. Comentează!