Ştiri

Sursa imaginii: diez.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Social

21 Ian. 2019 / 13:36

Transportul public din capitală va fi dotat cu sistem GPS

Transportul public din capitală va fi dotat cu sistem GPS. Călătorii vor putea afla cât timp au de aşteptat în staţie cu ajutorul unei aplicaţii. Asta după ce în următoarele săptămâni Regia Transport Electric va elabora un caietul de sarcini în acest sens, relatează Moldova 1.

„Dispozitivele GPS nu sunt atât de scumpe, mai costisitor sunt softurile, panourile informative. Cu careva preţuri informative sau valoarea proiectului o vă venim atunci când va fi gata caietul de sarcini”, a menţionat şeful RTEC, Dorin Ciornâi.

Oamenii s-au bucurat că în scurt timp vor urmări online traseul troleibuzelor din capitală.

„M-ar aranja pentru că ştii exact la ce oră trebuie să ieşi peste 2-3 minute o să vină autobusul şi ar foarte bine”, „Mi se pare idea destul de bună. Posibil să nu fie întârzieri şi o să ştii la ce oră să te porneşti. Să prinzi troleibuzul”, „Oamenii să ştie la ce oră să ajungă la staţia care trebuie, ca să ajungă la vreme, ca să planifice timpul”, „Nu toţi ştiu unde se află staţia anumită şi dacă o să fie GPS ei o să urmărească traseul şi timpul o să fie indicat şi o să ştie dacă o să ajungă la timp sau nu”, au spus oamenii.

În prezent, doar linia de troleibuz nr. 30 este dotată cu sistem de monitorizare GPS.

Pentru instalarea panouri informative în staţii au fost cheltuiţi 60 de mii de lei. Autorităţile au mai anunţat că troleibuzele care vor circula spre Durleşti sunt în proces de asamblare. Municipalitatea a decis să schimbe itinerarul cursei. Astfel, troleibuzul va parcurge zilnic aproximativ 19 km şi nu 31 cum era stabilit anterior şi nu va ajunge în localitatea Dumbrava.

„Am purces la elaborarea unui noi itinerar pe acest traseu, o rută circulară. Intervalul de circulaţie pentru ruta cu 5 troleibuze circulante 16 - 17 minute intervalele. Problema cea mai mare era panta de coborâre în oraşul Durleşti, pe strada Alexandru cel Bun contribuie 14,4 înclinare”, a spus şeful direcţiei de transport Chişinău, Vitalie Butucel.

În Capitală vor circula 32 de autobuze noi. Autorităţile nu au stabilit deocamdată itinerarul şi liniile pe care vor fi lansate unităţile de transport. În acest sens, primăria Chişinău a alocat din bugetul municipal 80 de milioane de lei.
 

Comentarii