20:14:07 23.04.2024
Stiri

DOC // Chirtoacă, „SERIAL” de PROBE care ar demonstra că Năstase e implicat în prima PRIVATIZARE a companiei „Air Moldova”: „Documentele prezentate sunt OFICIALE”

Anticorupție 21.01.2019 09:37 Vizualizări10958 Autor: Ziarul National
DOC // Chirtoacă, „SERIAL” de PROBE care ar demonstra că Năstase e implicat în prima PRIVATIZARE a companiei „Air Moldova”: „Documentele prezentate sunt OFICIALE” facebook


Liderul Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, a publicat mai multe extrase care ar demonstra că „germanii” care au privatizat compania „Air Moldova” în anul 2000 ar fi Victor Țopa și soția sa, nașii de cununie ai lui Andrei Năstase. Docmentele prezentate de Chirtoacă arată că firmă germana „Unistar Ventures” GMBH (în prezent denumită „German Aviation Capital” GMBH), care a procurat, acum 19 ani, 49% din acțiunile „Air Moldova”, era germană doar cu numele, cu sediul și cu administratorul pensionar, dar nu și cu fondatorii.

Potrivit lui Chirtoacă, firma respectivă „era foarte moldovenească”, deoarece în spatele ei era fostul ministrul al Transporturilor de atunci, Victor Țopa, șoția sa Ana, precum și finul lor de cununie - Andrei Năstase, vicedirector general al „Air Moldova”, responsabil de probleme juridice.

„Pe 17 ianuarie, la o reuniune de nivel internațional, Andrei Năstase s-a dat de gol cu privire la apartenența sa de la bun început la aceasta escrocherie din anul 2000. Noi am făcut investigații, atât cât a fost posibil. Având în vedere informațiile obținute, putem afirma cu certitudine că de această data nu este vorba de acuzații, ci de fapte și informații din prima sursa, cu documente care arata fondatori, acțiuni, schimbări de denumiri de firmă, bilanțuri contabile, toate fiind date publice din baze de date oficiale. Astfel, mitul „investitorului” german din anul 2000 de la „Air Moldova” este spulberat definitiv. Cele 7 milioane de euro încasate prin intermediul CEDO au ajuns la nimeni alții decât la Victor Topa și Andrei Năstase”, spune Chirtoacă.

Acesta a adăugat că „că primul milion de euro din aceasta sumă provine dintr-un credit bancar de la BEM, facilitat în anii 1999-2000 de Viorel Țopa, președinte BEM pe atunci, lui Victor Topa, adus apoi ca „investiție” din Germania: „Acest milion de euro așa și nu a fost întors până astăzi BEM-ului și face parte astfel din furtul miliardului de euro, care s-a acumulat în anii următori până, deja cum știm, în 2014”.

„O concluzie preliminară: credibilitatea și unitatea opoziției proeuropene și unioniste nu poate fi construită pe afaceri murdare din trecut, milioane de euro încasate „onorabil” de pe spatele oamenilor aflați într-o sărăcie lucie (din bugetul de stat), cu firme germane paravan etc. Apare și o întrebare, cum au fost trecute filtrele de integritate și meritocrație? Da, și cum rămâne cu „onoarea”, care nu face nici 30 de bănuți? Respingem din capul locului orice afiliere sau trimitere la Plahotniuc. De fapt Plahotniuc nu făcut altceva decât „să ducă la bun sfârșit”, ceea ce au încercat să facă Țopa, Țopa cu Năstase acum 20 de ani”, a adăugat liderul PL.


„Pe 6 august 2012, de ziua sa de naștere, cu ocazia împlinirii frumoasei vârste de 37 de ani, Andrei Năstase a primit cadou, din partea nașilor săi de cununie, Victor Țopa și Ana Țopa, o procură generală, cu puteri depline pentru a reprezenta compania „German Aviation Capital” GMBH, cu cele 7 milioane de Euro, luate „onorabil” de pe spatele Dvs., pentru încercarea de privatizare a „Air Moldova” în anul 2000, de fapt o escrocherie. Atunci, în 2000, când lumea nu avea pensii și salarii, iar curent electric era doar câteva ore pe zi, preocuparea lor, care va guvernau atunci, inclusiv a ministrului/directorului ASAC, Victor Țopa, și a vicedirectorului „Air Moldova", Andrei Năstase, era să... privatizeze „Air Moldova", pentru ca 12 ani mai târziu să-și facă cadouri în stil... judecați și Dvs. în ce stil. Nu cumva este ca în filme? Ce va spune Andrei acum la ACUM? Cum rămâne cu minciuna despre investitorul german?”.




Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md