14:16:43 28.03.2024
Stiri

WSJ: Germania încearcă să convingă Europa că dependența energetică față de Rusia este benefică

Știri 21.01.2019 15:19 Vizualizări2133 Autor: Ziarul National
WSJ: Germania încearcă să convingă Europa că dependența energetică față de Rusia este benefică Pagina de Rusia


Ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a avertizat recent companiile germane că, dacă vor participa la proiectele energetice rusești, Washingtonul va impune sancțiuni. Avertismentul ambasadorului nu a fost primit bine la Berlin. Dar în faptul că un diplomat american exprimă deschis politica administrației SUA nu este nimic rău, scrie Wall Street Journal (WSJ).

Conducta de gaz Nord Stream-2 va lega Rusia și Germania prin Marea Baltică, dublând capacitățile curente de export ale Rusiei. Moscova va economisi banii pe care îi cheltuie pentru tranzitul prin Ucraina, iar Vladimir Putin își va consolida controlul asupra aprovizionării cu energie a Europei.

Nu trebuie să fii Otto von Bismarck ca să înțelegi de ce autocratul rus iubește proiectul noului gazoduct în valoare de 11 miliarde de dolari. Dar de ce acesta este sprijinit de cancelarul Angela Merkel rămâne un mister. Probabil, un rol aici a fost jucat de lobby-ul predecesorului său, Gerhard Schroeder, actual membru al consiliului de administrație al companiei Rosneft și al consorțiului care realizeaza Nord Stream-2.

Merkel și ministrul său de externe, Heiko Maas, susțin că cooperarea cu Moscova poate ajuta la atenuarea comportamentului agresiv al Rusiei. Dar până acum nu au existat semne care să confirme teoria lor. De asemenea, Germania susține că are nevoie de gazoductul rus pentru a-și proteja viitorul energetic.

Cu toate acestea, Polonia, o țară vecină, care a depins de gazele din Rusia zeci de ani, va renunța la aceste achiziții până în 2022. Varșovia construiește o conductă de gaz care o va conecta cu Norvegia și va primi, de asemenea, gaz lichefiat din Qatar și Statele Unite, scrie Pagina de Rusia.

„Problemele de politică energetică europeană ar trebui să fie decise în Europa, nu în Statele Unite”, a spus Maas. Dar prin cuvântul „Europa” el probabil că are în vedere ”Berlinul”, pentru că, în decembrie, Parlamentul European a cerut Germaniei să renunțe la Nord Stream-2.

De fapt, sprijinul pentru acest proiect începe să sacadă și în Germania. Colegii de partid al lui Merkel au început să-și exprime îngrijorarea. Verzii, care joacă un rol proeminent în opoziția germană, sunt împotriva conductei de gaz din motive ecologice și geopolitice.

După ce Statele Unite s-au retras din acordul nuclear cu Iranul, președintele Donald Trump nu a ezitat să-și folosească diplomații pentru a avertiza țările europene împotriva cooperării cu Teheranul. Acum, această abordare se extinde și asupra Nord Stream-2.

Trump a fost autorizat in 2017 prin lege să impună sancțiuni asupra gazoductului rusesc. Prin urmare, Grenell a făcut un serviciu companiilor germane când le-a avertizat cu privire la riscurile asociate participării la proiectul gazoductului rusesc.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md