image
Sursa foto: biography.com

Cel mai cunoscut agent CIA, autor al memoriilor care au stat la baza filmului „Argo”, a murit la vârsta de 78 de ani

Tony Mendez, fost agent CIA care a supravegheat salvarea a şase diplomaţi americani din Iran în 1980 şi autor al memoriilor care au stat la baza filmului „Argo” (2012), a murit la vârsta de 78 de ani.

Tony Mendez, fost agent CIA care a supravegheat salvarea a şase diplomaţi americani din Iran în 1980 şi autor al memoriilor care au stat la baza filmului „Argo” (2012), a murit la vârsta de 78 de ani.

Vestea a fost dată de agentul său literar, Christy Fletcher, pe Twitter: „A fost o onoare pentru mine să lucrez cu Tony Mendez şi soţia lui pentru 20 de ani. Este o mare pierdere pentru familia lui, prieteni şi lume. Îi voi simţi lipsa foarte multe”.

Fletcher a ataşat anunţului ei mesajul familiei. Mendez a murit din cauza bolii Parkinson de care suferea de zece ani.

„Ultimul lucru pe care el şi soţia lui, Jonna Mendez, l-au făcut a fost să finalizeze o carte, iar el a murit simţind că a reuşit să scrie poveştile pe care voia să le spună”.

Născut în 1940, în Eureka, Nevada, Mendez a studiat la Universitatea Colorado şi a lucrat ca artist profesionist până să se angajeze la CIA în 1965.

El a început la Office of Technical Service prin a falsifica documente şi semnături, valută, înainte de a primi proiecte mai mari.

Cea mai cunoscută realizare a lui Mendez a fost să transporte în siguranţă diplomaţi americani, care scăpaseră din ambasada iraniană fără ca iranienii să aibă vreo suspiciune. Pentru asta, a colaborat în trasarea unui plan - agenţii au fost scoşi din ţară sub forma unei echipe canadiene de filmare care căuta locaţii pentru un film SF.

„Toată lumea ştie că oamenii de la Hollywood merg unde vor, indiferent de momentul din istorie. Uită că există politică şi pericol în lume”, declara Mendez pentru BBC în 2013.

El însuşi a jucat rolul unui membru al echipei de filmare şi a condus operaţiunea, Mendez şi echipa au dus la capăt salvarea americanilor de la ambasada Canadei şi au fost urcaţi într-un avion pentru Zurich, unde s-au întâlnit cu oficiali ai Departamentului de Stat.

Misiunea a fost declasificată în 1997. În 1980, Mendez a primit Intelligence Star Award din partea CIA.

După ce a lucrat 25 de ani pentru CIA, Mendez a scris trei cărţi despre perioada petrecută în agenţie - „Master of Disguise: My Secret Life in the CIA” (1999), „Spy Dust: Two Masters of Disguise Reveal the Tools and Operations that Helped Win the Cold War” (2003) şi „Argo: How the CIA and Hollywood Pulled Off the Most Audacious Rescue in History” (2012).

Chris Terrio a adaptat cartea pentru filmul „Argo”, regizat de Ben Affleck, care joacă şi rolul principal. Pelicula a primit trei premii Oscar, inclusiv pentru „cel mai bun film”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: