image
Sursa foto: jurnal.md

Blocul ACUM Platforma DA și PAS, despre secțiile de votare deschise în străinătate: „Guvernul își bate iar joc de diasporă!”

Aparențele înșală, iar cifra de 125 de secții de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016, este una de manipulare. Guvernarea nu a deschis secții suplimentare de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni. Este declarația Blocului ACUM Platforma DA și PAS referitor la lista secțiilor de votare deschise în diasporă pentru alegerile din 24 februarie.

Potrivit blocului ACUM Platforma DA și PAS, guvernarea nu a deschis secții suplimentare de vot acolo unde era necesar, ci au deschis „doar pentru bifă” secții acolo unde numărul cetățenilor moldoveni este mic.

„Cea mai gravă situație este în Italia – în loc de 12 secții de votare necesare suplimentare, au deschis doar una singură (Ravena). Alte 3 deschise sunt doar pentru „statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1269 de alegători, Bolzana – 3339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secții de vot, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în următoarele orașe: Parma, Padova (2 secții), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secții), Roma”, se spune într-o declarație a blocului ACUM Platforma DA și PAS.

În comunicatul de presă se mai face referire și la situația din alte state.

„Irlanda. Acolo, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin. Nici vorbă de așa ceva. Au deschis în Tralee.

SUA. Peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde un anumit candidat (formal independent, dar real al PD-ului) împreună cu angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte.

Franța. Trebuiau deschise 4 secții noi – Paris 2, Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. În loc de cele 4, au deschis una singură. În Sud, în Marseille. Unde, din nou, numărul moldovenilor este mic.

Regatul Unit. Era nevoie de 2 secții noi în Londra. Au deschis 2 secții de votare noi, însă nu în Londra, ci în Manchester și Northampton.

România. Erau necesare 3 secții noi – două în București și una în Iași. Nici pomină de așa ceva. Au deschis în schimb o secție în Sibiu.

Germania. Trebuiau deschise două secții noi. Nu au deschis niciuna.

Canada. Era necesară o secție nouă în Montreal. Nu au deschis-o.

Federația Rusă. Trebuiau deschise 2 secții noi la Moscova. Nu le-au deschis.

Prin urmare, asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de cetățenii acestei țări care locuiesc în afara țării”, conchide blocul ACUM Platforma DA și PAS.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: