Circumscripția 19, Ivancea / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 19 include localități din raioanele Orhei, Rezina, Criuleni, Dubăsari: Berezlogi, Biești, Bolohan, Bulăiești, Chiperceni, Crihana, Ivancea, Jora de Mijloc, Mîrzești, Piatra, Podgoreni, Pohorniceni, Pohrebeni, Step-Soci, Susleni, Trebujeni, Vîșcăuți, Zahoreni, Bușăuca, Cuizăuca, Ghiduleni, Lalova, Otac, Pereni, Jevreni, Mașcăuți, Răculești, Cocieri, Corjova, Holercani, Marcăuți, Molovata, Molovata Nouă, Oxentea, Ustia.

1. Tudor Golub, candidatul Partidului Democrat

Are 43 de ani, s-a născut în satul Piatra, raionul Orhei și este istoric de profesie. Și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea. Timp de 8 ani a fost colaborator științific la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei. În anul 2011, printr-o dispoziție a premierului de atunci, Vlad Filat, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat. A preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015. Pe parcursul mandatului său de președinte, ar fi admis repartizarea banilor publici pe criterii politice. Portalul anticorupție.md scrie că Golub a donat zeci de mii de lei în ultimele campanii electorale desfășurate de PD.

Declarații de avere.

2. Mihail Paciu, candidatul Partidului Socialiștilor

Este fermier și om de afaceri din Brăviceni, Orhei, conducător al unei gospodării țărănești. Presa locală a scris că la începutul lunii octombrie 2017, întreprinderea deținută de Paciu a fost inclusă într-o listă de 18 companii, care au avut dreptul să exporte în Rusia materialul săditor viticol şi pomicol pe care îl produc. Tot în 2017, acesta a fost decorat de președintele Igor Dodon cu Ordinul „Gloria Muncii”.

Declarații de avere.

3. Marina Tauber, candidata Partidului Șor

Marina Tauber are 32 de ani, este primara comunei Jora de Mijloc și vicepreședintă a Partidului „Șor”. A devenit cunoscută după ce a fost numită președintă a Federației de Tenis din Moldova. Numele său figurează în raportul Kroll 1 privind furtul unui miliard de dolari din trei bănci devalizate. Potrivit acestuia, Tauber, alături de alți acționari ai Unibank, ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. Ea a fost acuzată de partidele din opoziție că, în campania sa electorală pentru primăria localității Jora de Mijloc, ar fi cheltuit sute de mii de euro obținuți în urma fraudelor bancare în care a fost implicată. Anul trecut, în cadrul unei acțiuni de protest, Tauber a agresat o echipă de jurnaliști, instigând societatea la violență și răfuială cu presa incomodă.

Declarații de avere.

4. Mariana Cușnir, candidata ACUM

Are 37 de ani și este originară din orașul Orhei. Este licenţiatǎ în Administrare Publică și are un Masterat în Drept privat. De 14 ani muncește în sectorul privat. Este directoarea executivă a Fundației Comunitare Orhei din 2013 și agent comercial în cadrul unui SRL.

5. Lucia Viscun, candidata Partidului Comuniștilor

Este juristă. Potrivit datelor sale biografice afișate pe cec.md, în prezent, este contabilă în cadrul unei firme.

Declarații de avere.

6. Roman Boțan, candidatul Partidului Liberal

Are 37 de ani și din 2015 este deputat în Legislativul R. Moldova din partea fracțiunii liberalilor. A ocupat și funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru Securitatea Națională și Ordine Publică din care a demisionat în 2018,  în semn de protest față de comportamentul și activitatea fracțiunilor majoritare. Boțan și-a exprimat indignarea și dezacordul față de decizia deputaților de a vota proiectul de lege privind acordarea cetățeniei R. Moldova în baza investițiilor financiare în țară. Liberalul a studiat Dreptul în România și Științe Politice în R. Moldova. A fost consilier orăşenesc în Orhei din partea PPCD în perioada 2003-2007 şi din partea PL în perioada 2011-2013, iar până în iulie 2015 a fost viceprimar al oraşului pentru probleme sociale.

7. Vitalie Marinuță, candidat independent

Vitalie Marinuță, născut în 1970 în satul Holercani, s-a remarcat prin activitatea sa în cadrul Ministerului Apărării. Are studii militare în R. Moldova și Federația Rusă. Totodată, a absolvit Școala Navală de studii postuniversitate din orașul Monterei, California, SUA. Între anii 2009 și 2014 deține funcția de ministru al Apărării. Și-a anunțat demisia din funcție după ce președintele țării Nicolae Timofti a adus anumite critici la adresa conducerii Armatei Naționale, dar și a ministerului. Marinuță a făcut parte din mai multe partide, printre care PL, PLR și PD.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.