Un bărbat și-a cumpărat un sat din Strășeni cu 6 mii de lei

Valeriu Popa și-a cumpărat satul natal, Țigănești, raionul Strășeni cu 6 mii de lei în ajunul sărbătorii creștine Sfântul Vasile. Potrivit tradiției, în ajun se scoate satul la vânzare de către precedentul cumpărător, iar doritorii, ca la licitație, propun diferite sume de bani pentru a cumpăra satul, simbolic.

Prima ofertă a fost de 2000 de lei. Totuși, Valeriu Popa, agricultor, locuitor al satului Țigănești, a propus 6 mii de lei, sumă care l-a făcut câștigător. „Am văzut că nu erau concurenți, am decis să-l cumpăr eu ca să nu pierdem tradiția”, povestește bărbatul trecut de 45 de ani.

După ce a cumpărat satul, Valeriu Popa a plătit pentru două zile de muzică. Ulterior, a organizat o ceată mare de flăcăi și au urat locuitorii satului. Au primit în schimb vin, dulciuri, colaci și bani. În așa mod, câștigătorul și-a rambursat banii.

Potrivit spuselor locuitorilor, deocamdată nici o femeie nu a cumpărat satul, iar cei care vor să participe la acest proces trebuie să fie numaidecât băștinași. Câștigătorul este considerat pentru următorul an mâna dreaptă a primarului.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.