Ştiri

Sursa imaginii: noi.md

Postat de: Mihaela Bucatari

Ştiri / Cultură

20 Ian. 2019 / 10:39

„În cătuşele Siberiei”, genericul expoziţiei inaugurate la muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca

„În cătuşele Siberiei” este genericul expoziţiei inaugurate la muzeul de Istorie şi Etnografie din Soroca. Imaginile cu comentarii despre ororile deportărilor au fost completate de lansarea volumului „Exerciţiul Memoriei”. Expoziţia şi cartea au fost elaborate de Muzeul Naţional de istorie a Moldovei în cooperare cu echipele de cercetători din Programul de Stat de valorificare a memoriei victimelor deportărilor staliniste, relatează Mesager.

La vederea acestor imagini, Alexei Spoiala îşi revede propria copilărie din Gulagul siberian. Anii care i-a trăit departe de casă au fost cei mai grei din viaţa lui, iar amintirile din acele vremuri îl dor şi astăzi.

„Copilăria am petrecut-o acolo între străini. În realitate ştiam din casă ce suferim noi. Acolo vedeam nişte pomuşoare cu care ne îndulceam, primăvara cu must de mesteacăn alb”, a precizat deportatul Alexei Spoială.

Expoziţia reprezintă imagini cutremurătoare ale copiilor basarabeni deportaţi.

„Ulterior a fost elaborat şi acest volum de carte care întruneşte secvenţe din expoziţia de faţă, este important să ajungă în mai multe localităţi, familii, să le vadă copii de astăzi. Reprezintă destinul copiilor deportaţi în contextul celor trei valuri ale deportărilor din 1941,49 şi 51”, a declarat doctorul în istorie, Ludmila Cojocaru.

Fotografiile reprezintă secvenţe colectate în diferite localităţi din Republica Moldova şi încredinţate Programului de Stat de Studiere a memoriei victimelor.
„Oglindeşte tragedia poporului moldovenesc care a fost dus în Siberii de gheaţă şi cred că este foarte important ca tinerele generaţii să cunoască această pagină a istoriei. Câţi copii au suferit în Siberia, despărţiţi de părinţi. E o dramă cutremurătoare. Cred că această expoziţie va fi o lecţie de istorie foarte emoţionantă. Cred că trebuie să vină oamenii să vadă această expoziţie ca această dramă a poporului nostru să nu se repete”, a spus profesoara Ana Bejan.

În context, directorul muzeului din Soroca a prezentat un exponat rar, o culegere de versuri în limba rusă scrisă de Virgiliu Mironov, un copil deportat din Vasilcău.

„El a murit în Siberia la 14 ani. Acest caiet a fost adus la muzeu în 2007 de sora lui. Sunt lucruri necunoscute, vorbind la general de deportări, de oameni maturi, dar aici e o tragedie a neamului nostru când copii au fost duşi în Siberia. Tot ce s-a întâmplat trebuie să ne fie de învăţătură. Istoria are năravul de a se repeta, dar dacă se repetă e mult mai groaznic”, a menţionat directorul muzeului din Soroca, Nicolae Bulat.

Imaginile din expoziţia „În cătuşele Siberiei” pot fi văzute la muzeul din Soroca până la sfârşitul lunii februarie, apoi expoziţia va fi deschisă şi în alte localităţi din Republica Moldova.
 

Comentarii