20:09:14 25.04.2024
Stiri

Dodon va muri român?

Politică 20.01.2019 16:42 Vizualizări3457 Autor: Ziarul National
Dodon va muri român?


Trustia, elegii politikoase

În ce limbă a scris Mihai Eminescu, română sau moldovenească? „S-a născut moldovean, a decedat român”, a răspuns Dodon, lăsând să se înțeleagă că pe parcursul vieții poetul a trecut de la o limbă pe care o vorbeau moldovenii la altă limbă pe care o vorbeau românii. Când anume a făcut el această rocadă, când a trecut hotarul lingvistic dintre Moldova și România? Cititul poeziilor sale, de la antume la postume și viceversa, îți dă senzația unei călătorii pe același drum, în aceeași direcție, fără linii de frontieră, fără grăniceri sau vameși. Ceea ce ar putea însemna 1) că Eminescu și-a scris poeziile de la început până la sfârșit într-o singură limbă sau 2) că Eminescu a scris în două sau poate chiar trei sau patru limbi care însă nu pot fi deosebite nicidecum, nici teoretic, nici practic, una de alta.

Acum stau și mă gândesc logic: fiindcă poetul a decedat român, e de presupus că ultima lui poezie a fost scrisă în română, - e logic, nu-i așa? Dacă admitem că ultima poezie e scrisă în limba română, înseamnă că și prima e scrisă în limba română, dacă ambele sunt scrise în aceeași limbă. Dacă prima e scrisă în limba moldovenească și ultima, cu certitudine, e scrisă în română înseamnă că limba moldovenească este limba română. Căci ești cu adevărat ceea ce ești la urmă.

Adică ești ce mori. Iar mori ceea ce te naști. Te naști vițel sau vițică, mori bou sau vacă, dar tot bovină rămâi de la naștere până la moarte. Nu te poți naște ovină, iar să mori - bovină, decât doar prin operație chirurgicală de schimbare a blănii și a altor părți ale corpului. Nu te poți naște bou, dar muri vițel. Dacă te-ai născut vițel, vei muri inevitabil bou. Prin urmare, dacă Dodon s-a născut moldovean, va muri inevitabil român, iar dacă va muri român înseamnă că este român de la naștere. Dacă Dodon nu va muri român, înseamnă că s-a născut mort.

Al vostru coctorium, Ion Buraga



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md