17:48:26 28.03.2024
Stiri

Eclipsă TOTALĂ de Lună pe 21 ianuarie 2019. La ce oră va fi vizibil fenomenul în zona noastră

Social 20.01.2019 19:52 Vizualizări2772 Autor: Ziarul National
Eclipsă TOTALĂ de Lună pe 21 ianuarie 2019. La ce oră va fi vizibil fenomenul în zona noastră Libertatea


O eclipsă totală de Lună va avea loc în noaptea de 20 spre 21 ianuarie, iar fenomenul va fi vizibil și în R. Moldova.

Eclipsa începe la ora 4:36, când Luna intră în penumbra Pământului, însă schimbările pe discul acesteia vor putea fi văzute abia atunci când intră în umbră, la ora 5:34, potrivit astro-urseanu.ro. Faza de totalitate, cea mai spectaculoasă, începe la ora 6:41 și are maximul la ora 7:12, terminându-se la ora 7:43. Toate aceste faze vor putea fi văzute și în zona noastră.

Ieşirea din umbră va începe la ora 08.51, când Luna se află sub orizont, iar eclipsa se va sfârşi la ora 09.48. Faza totală a eclipsei va fi cu aproximativ trei sferturi de oră mai scurtă decât aceea a marii eclipse din iulie 2018, care va rămâne cea mai lungă din secolul al XXI-lea. În timpul eclipsei totale, Luna nu va fi invizibilă: ea va apărea roşie pe cerul nocturn, aşa cum se întâmplă în timpul tuturor eclipselor totale.

Această coloratură se datorează faptului că razele Soarelui nu o vor mai atinge în mod direct. În schimb, o mică parte din razele roşii ale spectrului luminos vor fi filtrate de atmosfera terestră şi refractate către Lună (razele albastre vor diverge spre exterior). Este vorba despre acelaşi fenomen care colorează în roşu răsăriturile şi apusurile Soarelui văzute de pe Terra.

Pentru europeni şi africani, eclipsa totală se va produce la sfârşitul nopţii, cu puţin timp înainte de răsăritul Soarelui, iar eclipsa va fi mai puţin vizibilă în partea estică a celor două continente, din cauza apariţiei zorilor. Pentru locuitorii din America de Nord şi din America de Sud, eclipsa va fi vizibilă în debutul sau la mijlocul nopţii. Eclipsele totale de Lună pot să se producă de două sau trei ori pe an, iar ele corespund unui concurs de circumstanţe rare: trebuie ca Terra să se situeze exact între Soare şi Lună. Evident, cerul trebuie să fie senin pentru a putea fi observate și nu va fi nevoie de un telescop pentru observarea eclipsei.

Un simplu binoclu va fi suficient. Următoarea eclipsă totală vizibilă din Europa va avea loc pe 16 mai 2022, însă eclipse parţiale vor mai avea loc în acest interval, relatează Agerpres.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md