/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

Larve de țânțar, branhii de scoică - în laboratoarele de biologie. Ministerul Educației vrea „dotarea minimă” a cabinetelor școlare

missing
20 ianuarie 2019, ora 21:09

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a propus spre dezbateri un proiect de lege prin vrea dotarea minimă a laboratoarelor școlare cu materiale didactice. Pentru cabinetul de biologie, de exemplu, se propune asigurarea cu mulaje și modele din anatomie, zoologie, secțiuni de vegetație și secțiuni microscopice de microorganisme.

Astfel, laboratoarele de biologie vor trebui să conțină seturi de senzori digitali, senzori de oxigen-gaz, de temperatură, de înregistrare a tensiunii arteriale, senzori de ritm cardiac și puls. De asemenea, instituțiile școlare vor trebui să asigure dotarea cabinetelor cu mulaje și modele de crainiu, inimă, organe interne, ochi, plămân, mulaje pentru secțiuni ale pielii umane mărite de câteva ori, model de stomac uman, torsul uman din mai multe părți, mulaj a urechii umane din mai multe piese.

Totodată, elevii vor putea studia și secțiuni microscopice de ceapă, rădăcină de bob, tulpini de Graminee, de bostan, tei, mușcată, secțiuni ale frunzelor de pin, floarea soarelui. De asemenea, laboratoarele vor trebui să aibă în dotare secțiuni microscopice de parameci, euglenă, hidra, ou de ascaris, râmă, larvă de țânțar, branhii de scoică, dar și sânge de porumbel.

De asemenea, se propune dotarea cabinetelor de biologie cu planșe murale ale sistemelor circulator la animale, endocrin, digestiv, excretor la om și animale, sistemele muscular, osos, nervos, etc.

În laboratoarele de chimie, fizică, biologie este necesar de a prevedea chiuvete asigurate cu apă caldă curgătoare, săpun lichid și șervețele de unică folosință.

Dotarea cabinetelor şcolare va ţine de competenţa autorităţile publice locale de nivelul al doilea. Suplimentar, dotarea cabinetelor şcolare poate fi realizată şi prin intermediul sponsorilor, agenţilor economici, prin intermediul unor proiecte, etc.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram