image
Sursa foto: monitorulcj.ro

Europa se apără în faţa imperiului „bicicletelor”; UE introduce taxe majore pentru importurile acestor vehicule din China

Uniunea Europeană impune, de astăzi, taxe vamale între 18,8 şi 79,3% pentru importurile de biciclete electrice chinezeşti, despre care fabricanţii europeni spun că beneficiază de subvenţii, relatează Reuters.

Măsura apare în jurnalul oficial al UE, în urma unei propuneri a Comisiei Europene votată în decembrie.

Taxele antidumping şi împotriva subvenţiilor sunt cele mai recente măsuri luate de europeni împotriva importurilor din China, ce variază de la panouri solare la oţel, măsuri care au stârnit reacţii puternice la Beijing.

Comisia a constatat că exporturile chineze de biciclete electrice în Uniunea Europeană au crescut de mai mult de trei ori, din 2014 până în septembrie 2017. Cota lor de piaţă a crescut la 35%, în timp ce preţurile medii au scăzut cu 11%, scrie mediafax.ro.

De asemenea, Comisia a constatat că producătorii din China beneficiază de preţuri controlate la aluminiu, finanţări avantajoase sau reduceri de taxe.

Producătorul de biciclete Gigant din Taiwan, unul dintre cei mai mari din lume, cu fabrici în China, dar şi în Olanda va fi taxat cu 24,8%.

Printre producătorii europeni se numără Accell şi Gazelle din Olanda, Eurosport DHS din România şi Derby Cycle Holding din Germania.

Asociaţia Europeană a Producătorilor de Biciclete a anunţat că apreciază măsura, care protejează 800 de companii mici şi mijlocii care au 90.000 de angajaţi.

Asociaţia a avertizat că producătorii chinezi caută să pătrundă în Europa prin ţări terţe în care produsele le sunt reambalate.

LEVA-UE, un grup care include importatori care opun taxelor a declarat că acestea sunt absurde şi că vor afecta şi consumatorii, dar şi alte companii europene.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: