(video) Miting în fața Ambasadei R. Moldova din Paris: Diaspora cere posibilitatea votării cu pașaportul expirat, buletinul de identitate sau permisul de conducere

Cetățenii din diaspora cer să poată vota la următoarele alegeri parlamentare cu pașaportul expirat sau cu buletinul de identitate. Vasile Calmațui, candidatul Partidului Liberal pe circumscripția Europa de Vest, alături de alți reprezentanți ai diasporei au avut o întâlnire cu consulul Republicii Moldova în Franța, Ghenadie Codreanu, și consilierul Vladimir Chirinciuc.

Subiectul discuțiilor a vizat alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, fiind reiterate cerințele de a fi deschise cinci secții de votare în regiunea pariziană, posibilitatea votării cu pașaportul expirat și cu buletinul de identitate, mărirea numărului de membri în birourile electorale.

De asemenea, a fost transmisă solicitarea ca Guvernul R. Moldova să permită participarea la vot cu orice document oficial ce conține fotografie și cod personal, cum ar fi permisul de conducere, din moment ce există sistemul de verificare în timp real al votului multiplu, așa cum a fost la alegerile din 2014 și 2016.

În seara zilei de 17 ianuarie, candidatul PL pe circumscripția nr. 50, Vasile Calmațui, împreună cu un grup din diaspora au organizat un miting în fața Ambasadei Republicii Moldova în R. Franceză pentru a cere dreptul de vot la alegerile parlamentare din 24 februarie.

„Sunt sute de mii de basarabeni aflați peste hotare dețin și se folosesc doar de pașapoarte românești, iar conform legislației electorale actuale a RM, nu vor putea vota la aceste alegeri. Cerem insistent autorităților RM să permită votarea cu pașaport expirat așa cum a fost în 2009, 2010, 2014 și 2016, cu buletin de identitate, așa cum a fost în 2005 și cu permisul de conducere, precum și de a fi mărit numărul de membri din secțiile de votare”, a declarat Vasile Calmațui.


Pub