Cum vor fi căutările Google după aplicarea unei reguli a UE

În luna septembrie a anului trecut Parlamentul European a votat în favoarea directivei privind drepturile de autor, o legislație care a cărei intenție este să actualizeze legile copyright-ului pentru era internetului, dar criticii au spus că acestă lege ar schimba internetul așa cum îl știi.

Foto: google.com

Negocierile asupra modului în care acestă directivă să arate sunt pe final, iar Google trage atenția asupra efectului pe care acesta îl ar avea asupra căutărilor: o pagină aproape goală.

Ca să fiu mai precis, o pagină aproape goală pentru știri. Unul dintre elementele cele mai controvesate ale legii este articolul 11 care le dă publisher-ilor dreptul de a cere bani celor care folosesc fragmente din știrile și articolele lor.

Așadar, Google are două variante: fie începe să plătească publicațiile de unde ia fragmentele pentru Google News, fie nu le mai afișează. Fie vorba între noi proabil a doua variantă este mai probabilă.

Ca să demonstreze cum ar arăta o pagină de căutări Google după intrare în vigoare a acestei legi cei de la Google au făcut niște teste. Dacă un utilizator ar căuta „latest news”, aceștia nu ar vedea niciun link de la nicio publicație, fără rezumate, fotografii sau titluri.

Richard Gingras, VP al Google News, a explicat că acest Articol 11 favorizează companiile mari și că Google va fi obligată să aleagă „câștigătorii” atunci când plătesc pentru conținut. „Servicii online ca Google News, ce nu are un venit, ar trebui să aleagă cu ce publicații vrea să facă înțelegeri. În acest moment, peste 80.000 de publicații de pe glob pot apărea în Google News, dar Articolul 11 ar reduce dramatic acest număr”, spune Gingras.

Este clar că acestă demonstrație din partea companiei este una care vrea să intimideze ca legea să nu treacă în acestă formă, scrie playtech.ro.

Când intră în vigoare proiectul de lege? Greu de zis. Parlamentul European a votat în favoarea directivei în septembrie 2018 și a intrat acum într-un proces de negociere la care participă Consiliul European, Comisia Europeană și Parlamentul.

Dar aceste negocieri nu sunt publice și este imposibil de prevăzut ce schimbări ar putea fi făcute. Următoarea etapă majoră este votul de astăzi (18 ianuarie) al Consiliului European. Dacă legislația va trece, va urma o ultimă negociere între Parlamentul European și Consiliu pe 21 ianuarie și apoi un vot final în luna martie.


Pub