Circumscripția 38, Hâncești / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția nr. 38 include localități din r-nul Hâncești: orașul Hâncești, Bălceana, Bobeica, Boghiceni, Bujor, Cățeleni, Ciuciuleni, Cotul Morii, Crasnoarmeiscoe, Drăgușenii Noi, Fundul Galbenei, Ivanovca, Lăpușna, Logănești, Mereșeni, Mirești, Nemțeni, Obileni, Onești, Pașcani, Pervomaiscoe, Secăreni, Șipoteni, Sofia, Stolniceni.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 38 Hâncești

1. Alexandru Botnari, candidat PDM

Alexandru Botnari este primarul orașului Hâncești din 2003. A aderat la PDM în 2009, iar astăzi este vicepreşedinte al acestui partid. Deţine cote părți în două firme – Petrocub și Alexsol Prim. În 2014, Moldova Curată a scris despre candidat că firma acestuia a încheiat câteva contracte cu primăria Hâncești. În 2018, primarul orașului a ajuns în atenția publică după ce două străzi din localitate au primit numele tatălui și soacrei primarului.

2. Petru Cordineanu, candidat PSRM

Petru Cordineanu are 55 de ani și este deputat în parlament din 2017. Corduneanu, pe atunci şef al Direcţiei ordine publică la Ministerului Afacerilor Interne, a fost acuzat de maltratarea fostei deputate Valentina Cuşnir, în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. În 2014, el a fost declarat nevinovat. Înainte de a ajunge deputat, candidatul a fost consilier municipal Chișinău.

3.Victor Perțu, candidat al PP „Șor”



Victor Perțu are 41 de ani și deține funcția de director general al „Apă-Canal” Orhei. Este reprezentantul împuternicit în Hâncești al Partidului Politic Șor. A fost șef al serviciului juridic al Preturii Ciocana. În 2016 acesta a fost reprezentantul Innei Popenco, candidata Mișcării Ravnopravie, la Comisia Electorală Centrală.

4. Grigore Cobzac, candidat ACUM


Grigore Cobzac are 60 de ani și este deputat în Parlament din partea PLDM. Potrivit anticoruptie.md, Compania Digricom SRL, controlată de familia Cobzac și condusă de fiul său, Victor, a obţinut din contracte cu autorităţile publice, pe care tot deputatul le gestiona, fiind pe atunci președintele Consiliului Raional Hâncești, în valoare de zeci de milioane de lei.

5. Silviu Ioniță, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Silviu Ioniță candidează independent. Este președintele Tinerilor Liberali Democrați din Hâncești. Are 20 de ani. Și-a făcut studiile la Colegiul de Construcții din Hâncești.

6. Sergiu Ioniță, candidat PNL (Nu a fost înregistrat)

Sergiu Ioniță are 40 de ani și de profesie este medic veterinar. Deține compania SC “Ioniser” SRL. Este consilier în Consiliul orășenesc Hâncești. Ioniță a candidat în 2009 la alegerile parlamentare pe lista Partidului Social Democrat. Bărbatul a mai candidat la alegerile locale în 2015 pentru primăria Hâncești din partea PNL.

7. Mircea Șura, candidat PL (Nu a fost înregistrat)

Deocamdată, nu există nicio informație despre acest candidat, iar reprezentanta Partidului Liberal, Mihaela Bîtcă a declarat că vor prezenta candidații după ce aceștia vor fi înscriși la CEC.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.