Ştiri

Sursa imaginii: Imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Regional

19 Ian. 2019 / 09:00

Ajutor pentru pensionarii din Comrat în zilele reci de iarnă

Zilele reci de iarnă dau bătăi de cap pensionarilor care nu au sprijin din partea rudelor. Persoanele în etate se bazează pe înţelegerea autorităţilor locale şi oamenii buni. Este şi situaţia a două femei în vârstă din Comrat, care nu pot conta pe ajutorul celor dragi. În aceste condiţii, Primăria municipiului Comrat asistă 1200 de persoane care au nevoie de sprijin. Astfel, în bugetul administraţiei publice locale sunt prevăzute două milioane de lei destinate pentru ajutorarea celor suferinzi, relatează Mesager.

După ce şi-a dedicat o bună parte din viaţă şcolii din localitate, Galina Andrienco primeşte o pensie ce nu-i ajunge nici măcar pentru strictul necesar. Bătrâna de 79 de ani este nevoită să trăiască din puţinul pe care-l are. Autorităţile din Comrat au decis să-i întindă o mână de ajutor şi i-au oferit lemne de foc.

„Locuiesc în verandă, pentru că nu pot încălzi întreaga casă, nu am destui bani. Timp de zece ani am dormit iarna sub o pătură, în cizme, cu două perechi de pantaloni, două şosete şi o jachetă de iarnă. Trebuie să suport toate acestea pentru că nu am la cine mă adresa după ajutor”, spune Galina Andrienco.

Şi Maria Bugacheva de 70 de ani din Comrat este într-o situaţie dificilă. Femeia suferă de mai multe boli şi nu are alte venituri în afară de pensie.

„Pensia mea este de 1094 de lei, iar indemnizaţia de 180 de lei. Este greu de trăit aşa. Casa mea este distrusă, însă nu are cine mă ajuta. Nu am ce să fac”, a spus Maria Bugacheva.

În fiecare an Primăria din Comrat oferă la 1200 de pensionari nevoiaşi lemne de foc, produse alimentare şi bani pentru medicamente.  

„Primăria oferă lemn de foc pensionarilor care sunt nevoiaşi. Totodată, bătrânii sunt ajutaţi de asistenţii sociali. Ei cer ajutor, iar noi le aducem oamenilor  medicamente şi produse alimentare”, a declarat Maria Terzi, asistent social. 

„Nu putem oferi ajutor pentru toţi cei care au nevoie, pentru că fondul social şi pensiile sunt acumulate în bugetul Republicii Moldova. Asistenţa pe care o oferim pensionarilor este din banii adunaţi din impozite”, a menţionat Serghei Anastasov, primar al municipiului Comrat.

În acest an, în bugetul municipiului Comrat sunt prevăzute două milioane de lei pentru ajutorarea pensionarilor şi a persoanelor cu dizabilităţi. 

Comentarii