20:21:48 25.04.2024
Stiri

O nouă piatră prețioasă DESCOPERITĂ pe Pământ

Știri 19.01.2019 09:49 Vizualizări4098 Autor: Ziarul National
O nouă piatră prețioasă DESCOPERITĂ pe Pământ Sursa: cunoastelumea.ro


În prezent există peste 5.500 de minerale cunoscute pe Pământ, iar aproximativ 100 de minerale noi sunt adăugate pe listă în fiecare an. Cele mai multe dintre noile descoperiri nu sunt foarte spectaculoase, având cristale prea mici pentru a fi utilizate în bijuterii sau fiind pur și simplu prea mici pentru a stârni vreun interes din punct de vedere comercial. Totuși, săptămâna trecută, Asociația Internațională de Mineralogie a anunțat faptul că minerii israelieni au descoperit un nou mineral, despre care se credea că nu poate exista pe Pământ. Acesta poartă numele acum de Carmeltazit după Muntele Carmel unde a fost găsit, iar elementele pe care le conține sunt Titan, Aluminiu și Zirconiu.

Carmeltazitul se găsește în corindon, un oxid de aluminiu, înglobat în roci vulcanice exploatate în districtul Haifa din nordul Israelului. Acesta este un complex de zirconiu-aluminiu-oxid de titan, cu urme de scandiu, calciu și magneziu care se găsesc în structura sa cristalină. În mod ciudat, formula chimică seamănă cu allendeite, un mineral identificat pentru prima dată în meteoritul Allende, un meteorit stâncos care a căzut în data de 8 februarie 1969, în statul mexican Chihuahua.

Carmeltazitul s-ar fi format în apropierea graniței dintre crusta și mantaua Pământului, la o adâncime de aproape 18 mile. Sub presiune și temperaturi ridicate, rocile parțial topite au eliberat fluide, care au reacționat pentru a forma noi minerale. Cristalele de corund, care conțin carmeltazitul, au fost apoi transportate prin orificiile vulcanice în crusta superioară. Vulcanii au inundat zona cu erupție de lavă și abur, producând depozite groase de brecii și tuf vulcanic. Carmeltazitul are o culoare închisă, negru sau verde închis, iar cea mai mare piatră descoperită până acum are 33,3 carate (0,25 oz).

Compania minieră Shefa Yamim intenționează să comercializeze noul mineral ca „safir de Carmel”. În prezent, nu este clar cât de mari sunt depozitele Carmeltazite. Shefa Yamim consideră că este posibil să se găsească mai multe pietre în rocile vulcanice de pe Muntele Carmel.

Deoarece prețurile de piatră prețioasă se bazează, de obicei, pe raritatea lor, noul safir de Carmel ar putea deveni mai scump decât diamantul.

Sursa: cunoastelumea.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md