(doc) CEC interzice partidelor să folosească banii din Fondul electoral până la începutul campaniei. Sandu: „Acest proces arată tot mai mult ca o mascaradă”

Banii din Fondul electoral nu pot fi folosiți de partidele politice până la 25 ianuarie curent, ci doar după, o dată cu începedea campaniei electorale. Despre aceasta a anunțat Comisia Electorală Centrală printr-o scrisoare adresată blocului ACUM. Aceștia din urmă consideră că este o formă de a le bloca activitatea.

Foto: UNIMEDIA

„După ce în luna decembrie, fără niciun motiv plauzibil, regimul ne-a interzis să colectăm bani pentru campania electorală, iată că Comisia Electorală Centrală vine cu o nouă monstruozitate - ne interzice să cheltuim bani din contul ”Fondului electoral” înainte de 25 ianuarie, chiar dacă legea prevede expres și fără echivoc dreptul unui concurent electoral să încaseze și să cheltuie banii din ”Fondul electoral” începând cu ziua înregistrării în calitate de concurent electoral”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Potrivit liderei PAS, blocul ACUM ar fi trebuit să poate face cheltuieli din Fondul electoral din ziua în care a fost înregistrat - 2 ianuarie 2019.

Decizia de a putea avea acces la resursele financiare abia după 25 ianuarie este calificată de Maia Sandu ca o încercare de a-i forța să intre în campania electorală nepregătiți, adic fără materiale promoționale.

„Asta înseamnă că CEC vrea ca noi să mai pierdem zile prețioase înainte să putem începe campania pe bune. Asta înseamnă că noi nu putem cumpăra din timp bilete de avion pentru a merge la întâlniri cu cetățenii noștri care locuiesc în alte țări. Bineînțeles că aceste abuzuri ale CEC-ului nu afectează partidele hoților - ei nu au nevoie să cumpere bilete ieftine de avion pentru că zboară cu avioane proprii cumpărate din bani furați, pentru ei lucrează o mulțime de tipografii și ei fac deja campanie de zor prin concerte, împărțirea pomenilor electorale, dezinformare și propagandă”, a scris Maia Sandu.

Dânsa susține că se va adresa chiar astăzi „instituțiilor internaționale, observatorilor și celor ce monitorizeză desfășurarea acestor alegeri, în care vom reclama o nouă blocare ilegală a activității noastre”, a conchis Maia Sandu. Vedeți mai jos răspunsul CEC.

CEC / Sursa:Facebook


Pub