Dosarul mitei pentru judecători: Medicul și-a recunoscut vina integral, iar dosarul său a fost trimis în judecată

Prima cauză în dosarul mitei pentru judecători a fost expediată în judecată. Este vorba de medicul Vadim Scarlat, cercetat pentru trafic de influență. Potrivit unui comunicat emis de Procuratura Anticorupție, medicul și-a recunoscut vina.

Foto: Facebook

Conform materialelor cauzei, medicul avea calitatea de învinuit într-un dosar aflat în gestiunea Procuraturii municipiului Chişinău, pentru încălcarea din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale, soldat cu decesul unui nou-născut.

Astfel, învinuitul, având intenția de a minimaliza răspunderea sa penală şi de a evita efectuarea unei expertize peste hotarele Republicii Moldova, a transmis unui magistrat, prin intermediul unui asistent judiciar și a unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău (ambii învinuiți în cauza dată), 2000 de euro pentru ca magistratul să dea o soluţie favorabilă acestuia. În final, judecătorul „remunerat” a admis integral plângerea învinuitului și a respins atât demersurile procurorului, cât şi a părinţilor copilului decedat, fiind obținut rezultatul scontat.

În cadrul urmăririi penale medicul și-a recunoscut vina integral, încheind cu procurorul un acord de recunoaștere a vinovăției, susținând că se căiește sincer pentru fapta săvârșită. Iar dacă va fi găsit vinovat de trafic de influență, acesta riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 3000 la 4000 unități convenționale, adică până 200 000 de lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani.

Asupra bunurilor mobile și imobile ale învinuitului, în valoare totală de 932 282 de lei, a fost aplicat sechestru.

Pe parcursul anchetei, învinuitul s-a aflat în arest preventive, în arest la domiciliu, iar ulterior i-a fost aplicată măsura preventivă de obligare de nepărăsire a țării.

UNIMEDIA amintește că zece persoane au fost reținute într-un dosar de corupție: 3 judecători de la Curtea de Apel, 2 judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, un procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică inculpată pe un dosar.

Conform materialelor cauzei penale, s-a stabilit că judecătorii de la Curtea de Apel, precum și cei de la Judecătoria Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și procurorului în schemă a constat în intermedierea transmiterii mijloacelor bănești de la de la medic și inculpat către magistrați.


Pub