Curtea Constituțională a admis faptul că și tații cu patru sau mai mulți copii au dreptul la asistență medicală din partea statului

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea unui grup de deputați care au motivat că anumite puncte din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală sunt neconstituționale, întrucât prevăd ca doar mamele cu patru sau mai mulți copii, care nu sunt angajate în câmpul muncii, să beneficieze de asistență medicală din contul statului.

Foto: UNIMEDIA

Articolul 4 alin. (4) lit. m) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală stabilește că Guvernul are calitatea de asigurat pentru mamele cu patru sau mai mulți copii, care nu sunt angajate în câmpul muncii și care își au domiciliul în Republica Moldova.

Curtea a constatat că această reglementare nu-i oferă protecție mamei doar pe perioada maternității, în timpul căreia mama este deosebit de vulnerabilă, precum și că nu oferă protecție raporturilor caracteristice dintre mamă și copii, pentru că această măsură operează și în afara perioadei sarcinii și a nașterii.

Astfel, Curtea a admis parțial sesizarea pentru controlul constituționalității prevederilor articolului 4 alineatul (4) litera m) din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală și a punctului 34 subpunctul 2 litera f) din Regulamentul privind acordarea/suspendarea statutului de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, depusă de către deputații Ion Casian, Ștefan Vlas, Ion Apostol, Roman Boțan și Valerian Bejan, deputați în Parlamentul Republicii Moldova.


Pub