Prima expoziție fotografică realizată în exclusivitate de femei, la Biblioteca „Hașdeu”

Asociația Reporterilor OAMENI și KILOMETRI a vernisat o expoziție fotografică realizată în cadrul proiectului „Empowered women in innovative media and photojournalism in Moldova”.

Foto: OAMENI și KILOMETRI

Evenimentul a avut loc în sediul central al Bibliotecii municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău.

Expoziția găzduiește lucrări, realizate în exclusivitate de femei, sub ghidajul a două renumite fotografe din România – Ioana Moldovan și Ioana Cîrlig.

Expoziția cuprinde 60 de fotografii, care aduc în vizorul societății, dar și al autorităților probleme și tematici, precum: strămutarea satelor în urma inundațiilor, drumul laptelui de la producător la consumator, viața cotidiană și provocările persoanelor cu dizabilități, comunitățile de moldoveni și joburile lor în Portugalia.

Proiectele fotografice au fost documentate timp de patru luni.

„Empowered women in innovative media and photojournalism in Moldova”, / Sursa:OAMENI și KILOMETRI
„Empowered women in innovative media and photojournalism in Moldova”, / Sursa:OAMENI și KILOMETRI
„Empowered women in innovative media and photojournalism in Moldova”, / Sursa:OAMENI și KILOMETRI

Ioana Moldovan, fotografă și trainer din România: „Cred în nevoia de fotojurnalism, acum poate mai mult ca oricând. Cred în nevoia de diversitate în fotojurnalism, de perspective diferite care să ne facă să descoperim cât mai cuprinzător și profund lumea în care trăim, mai departe de bula fiecăruia. Nu poate decât să mă bucure un proiect care să susțină femeile din fotojurnalism și fotografie documentară în Republica Moldova. Și m-a mai bucurat șansa de a avea o contribuție, cât de mică, la acest proiect”.

Dinu Toderașcu, Coordonator Programe, BST: „Mă bucură faptul că prin acest proiect BST oferă șansa femeilor din Republica Moldova să stapânească arta fotografică. Sunt convins că schimbul de experiență cu femei fotografe de succes din România a adus plus valoare acestui proiect, iar această expoziție fotografică va determina tot mai multe domnișoare și doamne din Republica Moldova să aleagă profesia de fotograf.”

Olga Lucovnicova, fotografă: „M-am bucurat nespus de mult să văd atâtea femei fotografe în cadrul instruirilor, deoarece cred că egalitatea de gen în mass-media este crucială pentru reprezentarea obiectivă a realității. Instruirile m-au ajutat să valorific cunoștințele tehnice și să cunosc tendințele moderne ale fotojurnalismului. Totodată, bursa mi-a oferit posibilitatea să creez primul meu proiect fotografic și să cunosc diaspora din Portugalia plină de istorii, dureri, drame și învingeri.”

Liliana Botnariuc, fotografă: „La training-ul cu Ioana Moldovan și Ioana Cârlig am început să fotografiez pentru prima dată în regim manual, iar în mai puțin de o lună eram deja pe teren și documentam Drumul Laptelui. Cel mai important lucru învățat era să insistăm, să fim alături de oameni până se vor obișnui cu noi și vor fi firești, căci fotografia documentară este despre realitatea în care trăim. Am făcut sute de fotografii, dintre care am ales zeci și am descoperit o nouă pasiune, care m-a făcut să investesc aproape toți banii din bursă în primul fotoaparat. Asta m-a motivat să arăt adevărata lume, pe care nu o găsim pe Instagram și Facebook. Este în sate, muncește și ascunde un farmec aparte.”

Expoziția fotografică va putea fi văzută în sediul bibliotecii până pe 31 ianuarie 2019.


Pub