Circumscripția 7, Soroca/ Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 7, Soroca, include următoarele localități: or. Soroca, Bulboci, Căinarii Vechi, Cosăuți, Dubna, Egoreni, Hristici, Nimereuca, Ocolina, Parcani, Pârlița, Racovăț, Redi-Cereșnovăț, Regina Maria, Rublenița, Schineni, Stoicani, Trifăuți, Vasilcău, Vărăncău, Vădeni, Volovița, Zastânca.

Vedeți lista secțiilor de votare din Circumscripția 7.

1. Alexandru Cimbriciuc, candidat independent

Alexandru Cimbriciuc are 50 de ani și este politician, jurist și om de afaceri. În perioada 2009-2014, el a fost deputat de pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova. În martie 2015, Cimbriciuc a fost numit în funcția de Viceministru al Apărării, iar în mai 2016 și-a dat demisia, în urma unui scandal pe care l-a generat fiul acestuia și a apariției în presă a informației precum că ar fi intimidat un jurnalist. Tot în acea perioadă el s-a retras din calitate de membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. El a fost colaborator MAI și directorul unei organizații particulare de pază. 

2. Victor Său, candidatul Partidului Democrat din Moldova

Victor Său are 47 de ani și este primarul mun. Soroca. Acesta este primar deja la al doilea mandat. În acest timp el a reușit să treacă pe la trei partide. În anul 2007 era pe lista Partidului Național Liberal, ulterior a trecut în Partidul Liberal Democrat din Moldova, iar peste câțiva ani, s-a alăturat Partidului Democrat. El este licențiat în drept și în administrarea publică. 

3. Alla Pilipețcaia, candidata Partidului Socialiștilor din Moldova

Pilipețcaia are 46 de ani, este inginer și președinta Organizației Teritoriale PSRM din Soroca. La sfârșitul anului 2018, Rise.md scria că Pilipețcaia administrează Debut-Sor SRL, companie la care deține și 50% din acțiuni. Potrivit datelor AAP, Debut-Sor este unul dintre agenții economici din Soroca care câștigă licitații publice. În 2018 firma a oferit Direcției Învățământ Soroca servicii de transport în sumă de peste 130 de mii de lei, iar Internatului Psihoneurologic din Bădiceni, Soroca, i-a furnizat produse alimentare în sumă de circa 54 de mii de lei. În anii trecuți firma a mai câștigat și alte licitații publice, cele mai importante contracte fiind semnate tot cu Direcția Învățământ Soroca: în 2017, în sumă de pe peste 170 de mii de lei, iar în 2016 — 174 de mii de lei.

4. Elena Bodnarenco, candidata Partidului Comuniștilor din Moldova

Elena Bodnarenco are 53 de ani și este deputată din partea Partidului Comuniștolor. Din 2011 până în ianuarie 2015, Elena Bodnarenco a fost primara orașului Soroca. De profesie ea este economist, jurist, magistru în domeniul administrației publice.

Aici puteți găsi declarația de avere și interese personale.

5. Maxim Melnic, candidatul Partidului Șor

Maxim Melnic are 34 de ani și este președintele Organizației Teritoriale din Soroca. Acesta este specializat în business și administrare. El este și administratorul unui SRL „Sor-Imobil”, ce prestează servicii de vânzare și cumpărare a bunurilor imobile.

6. Larisa Ungurean, candidata Blocului ACUM

Larisa Ungurean este profesoară de geografie și biologie la Liceul Teoretic „Constantin Stere” din Soroca. Totodată, ea ocupă funcția de președintă a Organizației Teritoriale PAS, Soroca.

7. Iurie Todirean, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Todirean este vicepreședintele raionului Soroca. În anul 2016, el a fost exclus din lista formațiunii Partidul Nostru, pentru că a votat pentru demisia președintelui raionului Soroca, Mihai Mâțu, care era ales pe listele PLDM. În anul 2015, el a candidat pentru funcția de primar al or. Soroca, însă a fost înfrânt, în turul II, de către contracandidatul Victor Său.

Aici găsiți declarația de avere și interese personale.

8. Anastasia Televca, candidatul Partidul Nostru

Anastasia Televca este învățătoare, consilier local și preşedinta Organizaţiei Teritoriale Soroca.

9. Serghei Manchevici, candidatul Partidului Liberal (Nu a fost înregistrat)

Serghei Manchevici este medic urolog la Spitalul Raional Soroca.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.