Ştiri

Sursa imaginii: stiri.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Social

18 Ian. 2019 / 11:35

Despăgubiri de peste 387 de mii de lei pentru victimele represiunilor politice

Cabinetul de miniştri a decis, în cadrul şedinţei de astăzi, alocarea mijloacelor financiare necesare pentru achitarea compensaţiilor victimelor represiunilor politice. În total, peste 387 mii de lei vor fi repartizaţi pentru 4 beneficiari, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Astfel, circa 161 mii de lei vor fi alocaţi pentru persoanele din raionul Rîşcani, iar peste 225 mii de lei, pentru cei din raionul Rezina.

Anual, din contul bugetului de stat, Guvernul achită compensaţii pentru valoarea averii confiscate, naţionalizate sau scoase în orice mod din posesia victimelor reabilitate ale represiunilor politice. Plata compensaţiei poate fi eşalonată pe o perioadă de până la trei ani, dacă valoarea bunurilor deposedate este mai mică de 200 mii de lei, şi pe o perioadă de până la cinci ani, dacă valoare bunurilor depăşeşte această sumă.

Pentru reabilitarea victimelor represiunilor politice, în bugetul de stat pentru anul 2019 au fost prevăzute mijloace financiare în sumă de circa 7 milioane de lei.

Anul trecut, Guvernul a aprobat un pachet de servicii medicale şi sociale prioritare şi de majorare a alocaţiei lunare de stat pentru persoanele, care au avut de suferit în urma represiunilor politice.

Comentarii