Ştiri

Sursa imaginii: ld.md

Postat de: Vasile Cojocari

Ştiri / Politic

18 Ian. 2019 / 17:20

Slovacia pledează pentru un statut special al regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova

Identificarea unui statut special pentru regiunea transnistreană în cadrul Republicii Moldova. Acesta este scopul Preşedinţiei Slovace a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa. Ministrul de externe slovac şi preşedintele OSCE în exerciţiu, Miroslav Lajcak a avut o întrevedere cu ministrul Tudor Ulianovschi, relatează Mesager.

„În ultimă instanţă, avem nevoie de o soluţie bazată pe suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, în cadrul hotarelor sale recunoscute internaţional, cu un statut special pentru Transnistria. Procesul de negociere trebuie să fie condus de actori naţionali şi locali”, a spus ministrul slovac de Externe, Miroslav Lajcak.

„Ţin să apreciez faptul că are să efectueze această vizită  la Chişinău chiar în debutul mandatului său de preşedinte în exerciţiu al OSCE, or acest lucru vorbeşte despre interesul manifestat pentru reglementarea conflictului transnistrean şi asigurarea unui echilibru de securitate în zonă”, a spus ministrul moldovean de Externe, Tudor Ulianovschi.

Ministrul de externe, Tudor Ulianovschi, a mai subliniat că Moldova mizează pe suportul Slovaciei în vederea retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului şi transformarea misiunii de pacificare din una militară, în una civilă.

Slovacia a preluat şefia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa la începutul acestui an.

Comentarii