12:18:33 25.04.2024
Stiri

INTERVIU // Nae Simion Pleșca, despre casă, afaceri, PROMISIUNI, românism și CONTRACANDIDAȚI

Partide/Comunicate 18.01.2019 15:20 Vizualizări5614 Autor: Ziarul National
INTERVIU // Nae Simion Pleșca, despre casă, afaceri, PROMISIUNI, românism și CONTRACANDIDAȚI


Interviu cu Nae Simion Pleșca, candidatul democraților din circumscripția uninominală nr. 30 (Ciocana) la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019

Dle Pleșca, ați decis să candidați într-o circumscripție uninominală din Chișinău, orașul unde avem toate premisele să credem că vor fi cele mai complicate bătălii. Cu ce gând porniți în această campanie?

Eu nu am ales o anumită circumscripție. Sunt președinte al organizației teritoriale PDM Ciocana, activez în acest sector și îl cunosc de mult timp. Era cel mai indicat loc pentru o bătălie electorală, deoarece cunosc problemele oamenilor, pe unele le-am rezolvat și sunt convins că aș putea continua în aceleași ritmuri.

Referitor la marile bătălii, să știți că sunt un om rațional și respect adversarii corecți, ignor polemicile agresive, nu mă interesează bârfele, show-urile, bătăliile indecente, axate pe critica contracandidaților. Scopul meu este ca, în colaborare strânsă cu administrația publică și alte instituții ale statului, să trasăm și să realizăm obiective care ar îmbunăți viața fiecărui locuitor din această circumscripție.

Eu cred că e lipsit de bun-simț să învățăm oamenii cu cine să voteze și cum să procedeze. Lumea e destul de conștientă și informată, știe bine ce vrea și are dreptul legal să își exercite votul așa cum crede.

Pornesc în această campanie electorală cu câteva gânduri conștientizate și asumate: să discut cu oamenii problemele concrete cu care se confruntă și să le solicit opiniile referitoare la posibile soluții. Oamenii care mă cunosc stiu că, dacă promit, sunt foarte insistent și responsabil și duc lucrul până la capăt. Mă interesează votul cetățenilor, nu al contracandidaților, de aceea nu le voi face nici măcar piar negru. Nu pentru contracandidați particip la aceste alegeri.

Cum vă par totuși candidații? Alegătorii din Ciocana par să fie printre cei mai favorizați, având în vedere lista mare a celor care candidează.

Toți candidații posedă anumite calități. Am spus și reiterez: nu voi critica și nici caracteriza pe nimeni, pentru că obiectivul meu e altul. Or, eu nu voi deveni mai competent și mai bun criticându-i pe alții.

Citisem recent o afirmație a lui Charlie Chaplin: „Fă-ți griji pentru conștiința ta, nu pentru reputația ta. Conștiința este ceea ce ești tu, iar reputația este ceea ce gândesc alții. Iar ce gândesc alții despre tine e problema lor”. Or, oamenii pot vorbi de alții în funcție de interesul pe care îl au pe moment sau pot să opereze cu o informație eronată, preluată și înflorită.

Ca orice campanie electorală, actuala a început să genereze și comentarii negative la adresa dvs. Și despre casă, despre mașină, afaceri, despre prieteni...

Sunt dintr-o familie de țărani care au muncit din greu toată viața. Părinții mei singuri și-au construit casa și puținul pe care l-au avut, nimeni nu le-a dat nimic. Asta am văzut la ei și asta am făcut și eu.

Am venit în politică în 2010, iar în actuala casă trăim din 2002, după ce ne-am înghesuit cu doi copii într-o cameră de cămin, apoi într-un apartament de serviciu cu o odaie. Când feciorul meu mai mare avea 18 ani, am trecut în casa nouă, casă construită din banii primei mele afaceri.

Când am ajuns în Parlament, aveam și mașină. Prima mea mașină mi-am adus-o singur din Germania. Apoi tot eu, și tot de acolo, i-am adus mașină soției și feciorului.

Criticilor și celor cărora li se pare că știu totul sau celor care cred că doar ei sunt buni le sugerez să citească afirmația lui Luigi Pirandello: „Înainte de a-mi judeca viața, înainte de a vorbi despre mine, încalță-te cu pantofii mei și parcurge drumurile pe care le-am parcurs eu. TRĂIEȘTE-MI durerile, bucuriile, îndoielile.Trăiește-mi anii pe care i-am trăit eu, cazi acolo unde am căzut eu și ridică-te tot ca mine...”

Am văzut pe pagina Dvs. de Facebook un apel către contracandidați, în care îi îndemnați să lupte pentru idei și pentru proiecte concrete. Care sunt ideile dvs., ce le promiteți oamenilor când vă întâlniți cu ei?

Exact, consider că nimeni nu e suficient de corect, de moral, de bun că să se dea cu părerea despre viața altora. Putem discuta despre proiectele altora, despre idei, or mințile puternice discută idei, mințile slabe – evenimente, iar celelalte – oameni.

Cetățenilor nu e nevoie să le faci coduri și regulemente despre ce și cum să facă, ei știu mai bine ca mulți dintre noi ce trebuie să se întâmple. Și eu îi respect pentru implicarea constantă în schimbarea spre bine a lucrurilor din Ciocana și, în general, din țară.

O prioritate pentru mine este să facem ordine în tot ceea ce înseamnă administrarea blocurilor locative – domeniu în care astăzi e o adevărată debandadă. Un prim pas în acest sens a fost făcut odată cu adoptarea Legii condominiului, dar nu este de ajuns. În premieră vă anunț că am în gând inițirea unei legi a administrării blocurilor locative care să prevadă reguli clare de joc în acest sens, iar locatarii să fie actori activi în luarea deciziilor și să-și regăsească drepturile sub auspiciul ei.

Pe lângă asta, îmi propun următoarele obiective :

*să pot contribui la stabilitate în țară;

*să particip la identificarea și susținerea proiectelor și a actelor legislative pentru creșterea economiei, dezvoltarea infrastructurii;

*să contribui la promovarea cursului european al Moldovei;

*să contribui la păstrarea și promovarea valorilor naționale;

*să susțin politica relațiilor bilaterale prietenoase, sănătoase și reciproc avantajoase cu România;

*să susțin promovarea proiectelor fezabile pentru Moldova, începute în cei 3 ani de guvernare PDM: „Prima casă”, drumuri bune în fiecare sat, grădinițe, școli moderne, puncte medicale modernizate, spitale dotate cu aparataj modern,locuri noiși decente de muncă;

*să caut, împreună cu oamenii din Ciocana, soluții pentru problemele ce țin de îmbunătățirea condițiilor de trai: scările blocurilor, curți, locuri de joacă pentru copii, iluminarea curților, parcări, neadmitrea construcțiilor în curți etc.

În ceea ce privește relațiile externe, care opțiune credeți că este mai bună pentru R. Moldova?

Când PDM vorbește despre a IV-a cale – Pentru Moldova, nu exclude integrarea în spațiul european al țării noastre, ci se referă la un aspect esențial, pe care l-a început prin proiectul „Prima casa”, drumuri bune, grădinițe, puncte medicale moderne în sate, ghișeul unic, majorări de salarii... E calea către cetățeni, pentru un trai decent al lor, pentru îmbunătățirea condițiilor de trai resimțite real de fiecare. PDM își dorește relații bune cu România și integrarea în Uniunea Europeană.

Eu personal simt românește, mă consider român, dar în egală măsură respect opinia celor care se regăsesc în identitatea moldovenească. Vreau să cred că deceniile următoare ne vor întoarce adevărul istoric, însă mi-aș dori ca acest lucru să se întâmple pentru că așa vrea poporul, nu pentru că R. Moldova eșuează ca stat independent. De asta noi, clasa politică, vrem să demonstrăm că putem avea o economie puternică, independentă și că putem avea grijă de cetățenii acestui stat independent.

Dar să revin: mandatul de deputat mă plasează în rândul celor care adoptă legile în țara noastră. Câtă vreme voi fi printre ei, voi depune tot timpul eforturi – așa cum am mai făcut-o - să-i conving de necesitatea votului pentru proiecte care ne apropie de UE și de România.

Ce vă deranjează în confruntarea politică din R. Moldova?

Atunci când te implici în campanii electorale, conștientizezi din start că, în mare parte, nu va fi concurența ideilor, a proiectelor, a puterii de a convinge că ești capabil. Va fi o luptă cu atac la persoană, la familie, cu multe exagerări și înterpretări. Această realitate ține de candidați și aici lucrurile nu se vor schimba. Acest risc și disconfort mi-l asum.

Ceea ce deranjează, în general, în politica moldovenească este lipsa de respect față de om, limbajul vulgar și răfuială verbală dură cu cei care nu sunt de partea ta. Consider că omul, alegătorul, societatea trebuie respectată, indiferent de opțiune. Acum, ca să placă oamenilor, mulți au trecut la moralitate, la graiul viu al poporului, la scenete, povești cu zmei, comedii ... Oamenii cunosc româna, sunt suficient de conștienți ca să ne înțeleagă opțiunile și trebuie cruțați de limbaj violent și schimonosit, or, televiziunile, comunicarea formează și educă tânăra generație și trebuie să devină model de cultură a comunicării.

În general, a comunica înseamnă a vorbi unul cu altul, a-ți spune corect, tranșant, într-un limbaj literar și coerent, opiniile. A vorbi unul despre altul se numește bârfă.

Comunicarea civilizată și comportamentul corect și decent ne lipsește. Păcat, într-o societate cu un limbaj infect și indecent cum vor învăța generațiile viitoare a vorbi limba mamei cea adevărată?

Cu ce mesaj vă adresați alegătorilor?

Oamenilor le-aș aminti: clasa politică dintotdeauna se împarte în cei care sunt la conducere și cei care ard de nerăbdare să ajungă acolo. Este un lucru nomal până aici, dacă e continuat și de fapte, și de încercarea, în conjunctura în care ajunge, să își respecte promisiunile. Însă, pentru a ajunge la guvernare, și unii, și alții au nevoie de votul alegătorilor. Pentru a-l câștiga, unii vor veni cu tot ce vreți să auziți, însultându-se reciproc, vor provoca conflicte interetnice, vor specula și problema limbii române. Așa e mai simplu: „Devide et impera!” ar fi spus latinii.

Eu v-aș îndemna să nu permiteți nimănui să vă învețe ce trebuie să faceți, pentru că aveți suficientă experiență de viață, suficient patriotism, suficientă deschidere, iar cei tineri posedă suficiente cunoștințe și putere de a discerne vorba de faptă, intenția nobilă de promisiunea deșartă, ura de toleranță și alteritate.

Dle Pleșca, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md