(video) Premieră europeană: Toyota Prius 2019 cu sistem inteligent de tracțiune integrală AWD-i

Toyota a adus la Salonul Auto de la Bruxelles, care îşi va deschide uşile pentru publicul larg începând cu ziua de mâine, modelul Prius facelift în specificație europeană. Noutatea cea mai mare este că şi pe continentul european maşina va fi disponibilă cu un nou sistem de tracţiune integrală inteligentă, numit aici AWD-i, spre deosebire de AWD-e cum se foloseşte în America.

Primul nostru contact cu Prius facelift!

Toyota Prius este cel mai original și cel mai bine vândut autovehicul hibrid din lume, cu un patrimoniu de inovație tehnică și leadership de peste 20 de ani. De la introducerea primului model în 1997, tehnologia de propulsie hibridă cu sistem de auto generare a energiei, cândva existentă la o margine de lume, a fost adusă în prim-planul unei mobilități extrem de eficiente și mai curate pentru mase.

Prius a reprezentat calea prin care a fost introdusă tehnologia de care dispune pe o gamă largă de modele, de la Yaris la SUV-ul RAV4 în Europa. Ca fundație pentru această strategie de succes, a stabilit, de asemenea, repere noi pentru tehnologia hibridă în industria automobilelor.

Actualul Prius din a patra generaţie a înregistrat progrese în ceea ce privește perfecționarea, plăcerea de a conduce și inovația și fiind primul model construit pe o platformă Toyota New Global Architecture, a realizat beneficii semnificative în ceea ce privește performanța dinamică, recompensele în urma condusului, designul distinctiv și siguranța îmbunătățită.

Acum, Prius face următorul pas înainte în experiența hibridă cu introducerea unui sistem inteligent, electric, de tracțiune integrală. Disponibil opțional pentru Prius facelift, AWD-i (All-Wheel Drive -intelligent) este un sistem compact și ușor care funcționează automat pentru a sprijini șoferul în scenarii comune în care este nevoie de aderență suplimentară. Sistemul se implică automat atunci când maşina porneşte de pe loc sau după o staționare și la viteze mai mari atunci când detectează o pierdere de tracțiune, de exemplu pe zăpadă, pe gheață și pe drumuri cu suprafeţe umede. Rezultatul este un condus mai sigura în condiții dificile şi îl face pe conducător să fie liniştit la interior.

Proiectată special pentru Prius, greutatea redusă și funcționarea electrică a sistemului au un impact minim asupra eficienței combustibilului și a emisiilor reduse. Ambalarea compactă a avut un impact asupra spațiului de încărcare, însă Toyota afirmă că acesta este minor.

AWD-i echipează Prius facelift cu un motor electric suplimentar, independent, fără magnet (o premieră pe un model Toyota) și cu un invertor, amplasat pe puntea spate și alimentat de acumulatorul hibrid. Sistemul se angajează automat să asigure un mecanism suplimentar de antrenare a roților din spate atunci când se porneşte de pe loc, la viteze de până la 10 km/h. La viteze mai mari – între 10 și 70 km/h va intra la fel în joc, transferând cuplul pe puntea spate când senzorii detectează o pierdere de aderență. Sistemul funcționează automată și la cerere: șoferul nu trebuie să selecteze vreun mod AWD sau să apese vreun buton. De asemenea, sistemul ştie singur când maşina rulează în condiţii normale şi nu este folosit, nici chiar la frânare, respectiv tracţiunea este doar pe puntea din faţă.

Spre deosebire de sistemele mecanice AWD, acesta nu necesită instalarea vreunui arbore cardanic și nici a unui diferențial central. Acest lucru economisește greutatea, susținând performanța eficientă a lui Prius și ocupă mai puțin spațiu. Instalarea sa reduce doar spațiul de încărcare din portbagaj cu 45 de litri, păstrând în același timp o podea plată pentru a fi ușor de utilizat.

Motorul electric din sistem este compact și eficient, producând o putere maximă de 5.3 kW (7.2 CP), dar şi un cuplu ridicat de 570 Nm (posibil e o eroare şi este 57 Nm doar). Performanțele sale nu diminuează statutul de Prius ca lider al Toyota în emisiile de CO2, cu cifre WLTP de la 99 g/km şi cu un consum de combustibil mixt de 4.4 l/100 km. Apropo, pentru piețele care se confruntă cu condiții climaterice foarte reci, există o nouă baterie din hidrură din nichel-metal (Ni-MH) care rezistă mai bine la ger şi este localizată sub bancheta din spate.

Sistemul hibrid de propulsie (122 CP) a rămas neschimbat, având la bază un benzinar DOHC de 1.8 litri, cu patru cilindri şi cu 16 supape, care funcţionează pe baza ciclului Atkinson şi mai are un sistem VVT-i. Acesta funcționează împreună cu două motoare electrice compacte și puternice, care au rol de generatoare de energie.

Motorul cu ardere internă reprezintă o lecţie învăţată pentru Toyota în ceea ce priveşte performanță eficientă, atingând o eficiență termică de 40% printr-o serie de inovații și îmbunătățiri tehnologice, inclusiv un sistem de recirculare a gazelor de eșapament de mare volum, măsuri de optimizare a arderii și de gestionare a căldurii și măsuri de reducere a fricțiunii. Pentru modelul facelift a fost adoptat un ulei de motor cu vâscozitate scăzută pentru a reduce rezistența de alunecare a pistoanelor și astfel ajută la menținerea eficienței excelente a combustibilului. Performanța emisiilor este conformă cu cele mai recente standarde Euro 6d.

Toate versiunile noului Prius facelift mai au un accelerator mai rigid, cu o structură internă revizuită care oferă un răspuns îmbunătățit la o apăsare mai uşoară. Profilul său a fost ajustat astfel încât suprafața sa să fie confortabilă, indiferent de înălțimea șoferului, iar cursa a fost redusă, astfel încât o simplă mișcare a gleznei este necesară pentru a împinge complet pedala.

Toyota a introdus, în același timp, noi tratamente stilistice care îi conferă lui Prius facelift un aspect nou. În partea frontală au fost introduse blocuri optice noi, mai subțiri și mai clare, care ajută la crearea unei linii orizontale mai puternice, care să transmită poziția largă a mașinii. Acestea sunt dotate cu bi-LED-uri pentru faza lungă şi scurtă, indicatoare de direcţie şi lumini de zi de asemenea LED. În grila inferioară se află şi nişte proiectoare anti ceaţă rotunde de tip socket.

Bara de protecție din față a fost reprofilată pentru a crea o formă uternică, cu marginea inferioară de sub grila inferioară care are un efect plutitor, exprimând în continuare centrul de greutate scăzut al mașinii. Punctul de vârf al capotei a fost ridicat pentru a genera o linie coerentă, curgătoare pe părțile laterale ale mașinii, producând o siluetă mai dinamică, care curge spre spate.

Acolo, în spate, noile stopuri combinate se concentrează din nou pe o linie orizontală puternică pentru a accentua centrul scăzut de greutate și sunt dotate cu ghidaje luminoase noi și lentile. Aranjamentul lor contrastează cu orientarea verticală a unităților anterioare și cu efectul vizual puternic pe care îl generează, dar şi cu noua formă trapezoidală de pe hayon din jurul spaţiului pentru plăcuţa de înmatriculare.

Alte noutăţi includ adăugarea a două culori noi în paleta formată din opt opţiuni – Emotional Red 2 (mai vie decât cea anterioară) și una metalizată Aqua Breeze, o nuanță curată și cu efect cromatic. Modelul standard va fi de acum dotat cu jante de 15 inci cu un design nou, mai dinamic, cu un contrast de argintiu și negru. Designul jantelor opţionale de 17 inci şi cu cinci spițe are un finisaj metalic nou, de culoare argintie și gri închis.

Noul Prius AWD-i se caracterizează şi prin nişte geamuri posterioare care sunt mai puţin fumurii și un finisaj negru lucios al montanţilor centrali.

Toyota a îmbunătățit și mai mult calitatea interiorului, concentrându-se pe inserţii și pe tapițeria scaunelor de înaltă calitate. Consola centrală a primit un aspect mai curat, consistent, cu un nou tratament în piano black. Acest lucru se extinde și la partea superioară a levierului schimbătorului de viteze și la inserțiile potrivite în volan. Pentru confort, comutatoarele pentru scaunele din față încălzite au fost mutate pe consola centrală: pe modele fără această caracteristică a fost adăugată o tavă mică de separare. Suprafaţa de încărcare wireless a smartphone-urilor a fost mărită în dimensiuni şi este acum acoperită cu un strat de cauciuc anti alunecare.

A patra generație Prius a introdus un nou design de scaun frontal care oferă mai mult confort, dar cântărește mai puțin și ocupă mai puțin spațiu. Acestea oferă o formă confortabilă, cu o excelentă ținută a corpului, ajutând la combaterea stresului în timpul deplasărilor lungi. Pentru modelul actualizat a fost introdusă o nouă tapiţerie textilă pentru modelul într-un nivel de echipare mijlociu, disponibilă în negru sau o combinație de culori gri cu accente negre. Pentru mai multă depozitare și confort, scaunele din față au fost prevăzute cu buzunare la spătare.

Atenția la detalii poate fi observată şi într-un nou panou de control, de unde sunt controlate head-up display-ul şi funcţia de iluminare automată cu fază lungă. Prin introducerea unui nou separator între cele două butoane, șoferului îi este mai ușor să-l selecteze pe cel potrivit, păstrând ochii pe drum. De asemenea, ajută la prevenirea implicării accidentale a comenzilor la intrarea și ieșirea din mașină. Comenzile pentru reglarea geamurilor electrice și a oglinzilor laterale au fost de asemenea schimbate pentru a îmbunătăți simțul lor atunci când sunt utilizate.

Sistemul multimedia Toyota Touch 2 a fost îmbunătățit prin intermediul ecranului tactil de 7 inci, proiectat acum pentru a răspunde şi la diverse gesturi precum cele folosite pe smartphone-uri. Nivelul de mărire a hărților poate fi modificat printr-un gest de zoom ca la telefon, În mod similar, un gest de mișcare poate fi utilizat pentru a derula liste.

Pe lângă faptul că este mai intuitiv de utilizat, sistemul răspunde și mai repede și este disponibil acum cu o funcţie de recunoaștere vocală pentru operarea fără mâini a funcțiilor cheie. O mai bună reproducere a sunetului poate fi savurată de la sistemul audio cu un amplificator nou, mai puternic și cu utilizarea tehnologiei Clari-Fi pentru a maximiza calitatea sunetului din fișierele de muzică comprimate.

Head-up display-ul disponibil pe modelele Prius, de calitate superioară, este un element important în conducerea mai sigură, asigurând că șoferul poate accesa date și informații importante ținând ochii pe drumul. Sistemul a fost modernizat pentru a include un nou ghidaj manevră-după-manevră al traseului stabilit în navigaţie, oferind șoferului comenzi cu o grafică clară, proiectate la baza parbrizului.

Toate versiunile noului Prius vor fi echipate standard cu a doua generație a complexului Toyota Safety Sense, cu performanțe sporite ale sistemelor care detectează şi avertizează șoferul asupra riscurilor de accidente și care iniţiază automat ajustări de frânare și direcție pentru a preveni o coliziune, pentru a menține mașina corectă pe traseu și pentru a forma o distanță sigură față de vehiculele din față sau reducerea consecințelor dacă un impact este inevitabil.

Noul Prius facelift cu AWD-i va fi inițial lansat pe câteva piețe din Europa de Vest, printre care: Scandinavia, Germania, Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia, Spania, Portugalia, Elveția, Austria, Marea Britanie și Irlanda. Opţiunea va fi disponibilă și pe alte piețe din Europa Centrală și de Est în viitor.

Poţi vedea în acest test drive cum se descurcă Prius facelift cu noul sistem de tracţiune pe zăpadă:

GALERIE FOTO:

(primele patru imagini reprezintă modelul global european, în rest maşina în specificaţie americană)

Cmentariile sunt închise