image
Sursa foto: Jurnal.md

Avocat: Noul dosar împotriva lui Filat - unul electoral; Era finalizat din 2016, iar cauza e trimisă în judecată abia acum

Noul dosar penal împotriva fostului premier Vladimir Filat poartă un caracter vădit electoral, întrucât cauza a fost finalizată încă din 2016, dar trimiterea acesteia în judecată s-a decis abia acum. Este reacția avocatului Victor Munteanu, apărătorul politicianului.

Procuratura Anticorupție a anunțat aseară privind expedierea în judecată a dosarului penal în privința lui Vladimir Filat, în care acesta este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„Dosarul penal este unul eminamente politic și poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. Tenta pur politică și electorală a acestui dosar rezultă din faptul că urmărirea penală a fost inițiată în anul 2015, majoritatea acțiunilor procesuale la care se face referință în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție erau finalizate în anul 2016, însă trimiterea cauzei în judecată s-a decis în contextul politic actual”, se spune în declarația avocatului.

În ceea ce privește acuzațiile aduse lui Filat, Victor Munteanu afirmă că faptele, sumele de bani, și companiile cu care fostul premier nu are nicio tangență, au fost deja obiectul examinării în primul dosar penal.

„Este o tentativă de inducere în eroare a publicului prin afirmațiile precum că Vlad Filat ar fi încheiat contractul de consultanță din data de 01.07.2013 sau că acesta ar fi achitat pentru serviciile prestate sume de bani prin companii gestionate de intermediari”, a mai precizat apărătorul.

Precizăm că, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, este prevăzută o pedeapsă cu închisoare de la cinci la zece ani. Filat a fost deja condamnat la 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Încarcerarea lui Filat nu a avut nimic în comun cu furtul miliardului, chiar dacă atunci s-a încercat să se promoveze subtil această idee.

Recent, avocații acestuia au anunțat că plângerile depuse la CEDO de către fostul premier vor fi examinate în mod prioritar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: