(video) Discuția integrală dintre șoferul și agentul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă

Reacții contradictorii pe marginea cazului agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un şofer găgăuz. În acest sens, oamenii legii au ținut să publice un video care reflectă discuția integrală dintre cei doi.

„Având în vedere informațiile incomplete și denaturate apărute în unele mijloace mass-media, referitor la cazul în care un polițist a refuzat să vorbească în limba rusă unui șofer oprit în trafic la Cimișlia, vă prezentăm filmarea integrală, unde se vede că polițistul l-a abordat inclusiv și în limba rusă pentru ai explica încălcarea.

Astfel, agentul de patrulare a încercat să găsească o cale de comunicare cu șoferul, însă, acesta a manifestat un comportamtent provocator și agresiv. În acest context, reiterăm, polițistul a acționat și a avut un comportament corect, în corespundere cu prevederile legii”, susțin oamenii legii.

UNIMEDIA amintește că un ofițer de patrulare a devenit „erou” pe rețelele de socializare, după ce a refuzat să vorbească în limba rusă și a insistat să comunice în limba română - limba de stat - cu un șofer care ar fi depășit limita de viteză. Gestul polițistului a fost lăudat pe rețelele de socializare și chiar ex-primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă, i-a dedicat o postare în care scrie că „Asemenea oameni trebuie să fie deputați în Parlament”.

Redacția noastră a aflat cine e ofițerul devenit vedetă pe internet, dar a cărui identitate nu a fost încă făcută publică.

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a arătat indignată de fapta ofițerului de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer din orașul Vulcănești. În acest sens, dânsa a mai dăugat că așteaptă reacția ministrului de Interne, Alexandru Jizdan referitor la incident.

Astfel, Ministerul Afacerilor Interne consideră că polițistul a „procedat exact conform legislației în vigoare”.

„În momentul în care încalci legea și nu te supui cerințelor polițistului, dar cauți drepturi nescrise, ar fi oportun să te întrebi dacă este corect, ținând cont de faptul că ești cetățean al Republicii Moldova și nu al altui stat. Ministerul de Interne nu este doar Poliția, și are în subordine 17 mii de angajați. Din fericire, acest angajat a procedat exact conform legislației în vigoare, iar cetățeanul din Găgăuzia ar trebui să studieze minuțios regulamentul circulației rutiere dar și limba de stat, care apropo, o să-l ajute să aibă o comunicare mai bună cu angajații noștri data viitoare, și să-și argumenteze încălcarea altfel”, a declarat pentru UNIMEDIA Alina Zbancă, consilier MAI.

Consiliul pentru egalitate spune însă că șoferul a încălat legea: „Considerăm că acțiunile de refuz ale polițistului de patrulare prezentate în secvența video contravin prevederilor legale (art.7 din Legea nr. 382 din 19.07.2001 cu privireladrepturile persoanelor aparținând minorităţilor naţionale şi statutul juridicalorganizaţiilor lor, care stipulează persoanele aparținînd minorităților naționaleaudreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât și oral, aibă acceslainformații în această limbă, o difuzeze și facă schimb de informații), iar comentariile care au însoțit postarea în mediul on-line poartă caracter instigator la ură, denigrator și discriminatoriu – însușiri condamnabile într-o societate democratică”.


Pub