Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   SONDAJ/ Candidații independenți în sistemul…

SONDAJ Candidații independenți în sistemul mixt

În 2017, 74 de deputaţi din partidele democrat, socialist şi traseiştii din alte partide parlamentare adoptau un nou sistem electoral pentru R. Moldova: votul mixt, cu 50 de deputaţi aleşi pe o circumscripţie naţională şi alţi 51 – pe circumscripţii uninominale. Oamenii au fost luaţi pe sus cu promisiunea că deputaţii pe circumscripţii vor fi aleşi din teritoriu, mai aproape de lume şi de nevoile ei. S-a speculat din gros sloganul „Votul tău – deputatul tău”. Pentru alegerile din 24 februarie, potrivit datelor CEC, s-au înscris circa 400 de candidaţi, 100 dintre care independenţi şi alţi aproape 300 din partea partidelor politice. Câţi dintre ei sunt dintre localnici? Unde-i „Deputatul Meu”?

Legea e alta. Ce s-a schimbat?

Grigore Plămădeală, artist plastic

Legea s-a schimbat, dar nu cred că pentru noi. Tot pentru ei. Ei au făcut legea, ei şi-au făcut şi parte. Mă refer la partidele care sunt la putere acum, aşa-zisii democraţi, socialiști, foști comuniști… Dacă până acuma intrau în parlament cu ceea ce câștigau pe liste de partid, acum îşi pot dubla, poate şi tripla numărul de deputaţi din contul circumscripțiilor uninominale, că tot de-ai lor sunt puşi şi acolo. Din 400, 300 sunt din partea partidelor. Şi, cu siguranță, că şi printre cei 100 de independenți, majoritatea sunt tot de-ai or. Vă dați seama, ce concurență la 51 de mandate? Care-i, unde-i deputatul meu, pe care să-l văd, să-l aud, căruia să-i spun nevoile mele, să ştiu unde trăiește, cum trăiește, din ce trăiește…. Şi cu circumscripții uninominale şi fără ele, pe noi, cum nu ne întreba nimeni, așa şi nu ne întreabă. Dacă îi sprijină partidul – PD-ul sau socialiștii, ei ce o să facă ce zicem noi sau ce o să le ceară Dodon sau Plahotniuc?

Natalia Moloşag, avocată

Ştiţi, zicala ceea cu „Lupul părul îşi schimbă, dar năravul ba” e cam de aici. Legea s-a schimbat, dar cei de la guvernare rămân. Uitați-vă pe liste, aceeași oameni, care se schimbă periodic, după situație, dintr-un partid în altul. Şi pe liste de partid, şi pe circumscripții tot ei sunt… Sistemul, în sine, nu e rău, dar nu e la timp potrivit. Şi electoratul nu e nici el pregătit. Riscurile că se va profita de avantajele acestui sistem din partea unor partide – înțelegeți la ce mă refer, sunt foarte mari, dacă ne gândim că toate resursele administrative sunt în mâna cui sunt şi banii la fel. În situații de acest gen e posibil să se întâmple orice, mă refer la abuzuri, tot felul de excese, fraude, coruperea alegătorilor, pentru că suntem săraci, speriați, necăjiți, vulnerabili… Iar ceea ce ține de „Votul meu – deputatul meu” e doar o declarație. S-ar putea să avem şi surprize, adică şi niște deputați de condiție, după cum şi i-am mai avut, dar vor fi o excepție.

Ion Diacov, ex-procuror

Ce s-a schimbat? Da nu s-a schimbat nimic – pentru electorat am în vedere şi nici nu văd ce s-ar putea schimba nici în perspectivă. A fost de la bun început o manipulare a opiniei publice. Ce să zic? Lucrurile au fost ambalate frumos cu „Votul meu – deputatul meu”, cu rechemarea deputatului de către alegători în caz că nu îşi face treaba sau dacă îşi schimbă opțiunile, dar astea au fost mai mult aşa de ochii lumii. Nu zic, s-ar putea – dacă va trebui, să existe vreun caz-două de rechemare a vreo unui independent să zicem, dacă va ieși de sub ascultarea mai marilor din parlament, dar asta doar pentru a-i pune la punct pe cei incomozi puterii. Deși nu știm încă ce va fi şi cum va fi şi cu cine va fi această guvernare. Să vedem ce o să ne arăte viața.

Ecaterina Mardarovici, Clubul Femeilor 50×50

Pentru alegători nu s-a schimbat şi nu se va schimba nimic. Atât doar că până acuma noi votam cu un singur buletin de vot – cel pentru partide iar acuma vom mai vota şi cu unul pentru circumscripția uninominală. În rest nimic. Toată povestea asta cu „Votul meu – deputatul meu” şi cu revocarea deputatului, dacă nu îşi va face treaba, trebuie uitată, pentru că ea s-a terminat. Schimbarea legii s-a făcut nu pentru alegători, ci pentru partide, în speţă pentru partidele de la putere ca să poată rămâne la guvernare. Exista riscul ca PDM să nu poată intra în viitorul parlament, așa cum s-a mai întâmplat cu ani în urmă şi pentru asta a fost schimbată legea. Pentru PDM, ca şi pentru PSRM, circumscripțiile uninominale sunt o resursă în plus de voturi din care să îşi poată suplimenta numărul de mandate câștigate pe liste de partid şi să poată obține o majoritate parlamentară şi guverna. Asta a fost miza. Să vedem unde ajungem.