Cine sunt primele personalități decorate cu medalia „Meritul Diplomatic”

Ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, coordonatoarea rezident a ONU, reprezentantul rezident PNUD Moldova, Dafina Gerceva și tenismanul Radu Albot sunt printre primele personalități decorate cu medalia Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene „Meritul Diplomatic”.

În cadrul ceremoniei oficiale, organizate cu ocazia Zilei profesionale a Diplomatului, marcată anual la 17 ianuarie, cu distincția MAEIE au mai fost decorați Asif Chaudhry, ex-ambasador al SUA în Republica Moldova, Alexei Cracan, șef al protocolului Diplomatic de Stat, Gheorghe Leucă, ambasadorul Republicii Moldova în Azerbaidjan, Larisa Zalevschi, diplomat din cadrul MAEIE, și Dorel Nasui, consul onorific al Republicii Moldova în Chicago.

Medalia „Meritul Diplomatic”, în trei clase, a fost aprobată printr-o hotărâre a Guvernului și se conferă personalului instituțiilor serviciului diplomatic al Republicii Moldova, precum şi altor cetățeni pentru exercitarea exemplară a atribuţiilor de serviciu, merite deosebite în apărarea şi promovarea pe plan extern a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, protejarea drepturilor şi intereselor cetățenilor țării noastre în străinătate, promovarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale politice, comerciale, economice, culturale şi ştiinţifice ale Republicii Moldova cu statele lumii şi organizaţiile internaţionale, precum și pentru promovarea unei imagini favorabile a țării peste hotare.

Însemnul Medaliei ,,Meritul Diplomatic” reprezintă un medalion rotund monocolor, cu diametrul de 30 mm. Pe avers este reprezentată în relief Zeița romană Pax, stând în picioare, purtând în mâna dreaptă o ramură de măslin, iar în cea stângă un sceptru lung, în bară, sprijinit în pământ.

Pe revers este reprezentată în relief stema Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene și deviza ,,FIDES. PATRIA. HONOR” (Fidelitate. Patrie. Onoare.)

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.