Image-Description
Maia Sandu: În ciuda eforturilor guvernării, Diaspora obține nu doar un mandat, ci poate să influențeze rezultatul final
Politic 17 ianuarie 2019, 14:00 | 3525

Chiar dacă guvernarea a încercat să diminueze importanța votului concetățenilor de peste hotare, Diaspora totuși obține nu doar un mandat în circumscripție, ci poate să influențeze numărul de mandate pe listă.

Este declarația copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS, Maia Sandu, care candidează pentru Diaspora la Vest, Președinta PAS a adăugat că, pentru aceasta, este nevoie de o mobilizare masivă la vot.

„Interesul comun principal de la care pornim este că trebuie să câștigăm aceste alegeri, să schimbăm această guvernare, să facem dreptate oamenilor, să construim un sistem judiciar independent, să avem o economie puternică care funcționează după regulile economiei de piață, nu ale bandiților, să dezvoltăm instituții ale statului puternice, care să ne protejeze și de riscurile externe, dar și de problemele interne. Acesta este obiectivul principal mare și când vorbim de diasporă, atunci știm că o mare parte dintre cetățenii Republicii Moldova locuiesc anume în țările din Europa de Vest”, a declarat Maia Sandu la Europa Liberă.

În opinia președintei PAS, diferența poate fi de câteva mandate, de cinci sau chiar șase mandate, dacă diaspora va ieși într-un număr mare la vot. „Am văzut o participare masivă la alegerile prezidențiale și chiar dacă această guvernare a încercat să diminueze importanța votului diasporei, diaspora totuși obține nu doar un mandat în circumscripție, ci poate să influențeze numărul de mandate pe listă. Pentru asta e important să mobilizăm oamenii la vot, să avem un candidat cu care putem să mobilizăm un număr mai mare la vot”, a adăugat Maia Sandu.

În afară de acest obiectiv, există și anumite probleme specifice ale cetățenilor care sunt peste hotare, care trebuie și ele reprezentate, propuse soluții în următorul Parlament pentru a face viața oamenilor de acolo mai ușoară, a adăugat Maia Sandu.

„Și aici vorbim de tot felul de acorduri bilaterale în raport cu problema pensiilor, aici vorbim despre ușurarea acestor transferuri bănești, aici vorbim despre crearea condițiilor pentru cei care vor să revină acasă ca să poată să-și deschidă afaceri, despre anumite proiecte în care statul ar putea să contribuie atunci când revin acasă oamenii care au muncit peste hotare și vor să deschidă o afacere, statul ar putea să dea o mână de ajutor. Sunt mai multe lucruri care vin împreună”, a mai spus copreședintele blocului ACUM Platforma DA și PAS.

Opinia ta contează. Comentează!