19:58:17 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Ministrul Teodor Meleșcanu: „R. Moldova este, în mod firesc, una dintre preocupările MAJORE ale Președinției României la Consiliul UE”

Politică 17.01.2019 12:55 Vizualizări1383 Autor: Ziarul National
VIDEO // Ministrul Teodor Meleșcanu: „R. Moldova este, în mod firesc, una dintre preocupările MAJORE ale Președinției României la Consiliul UE”


România își dorește să valorifice oportunitatea deținerii Președinției Consiliului UE pentru aprofundarea relațiilor dintre R. Moldova și Bruxelles.

„Republica Moldova este, în mod firesc, una dintre preocupările majore ale Președinției României la Consiliul UE. Dorim să valorificăm această oportunitate pentru aprofundarea relațiilor dintre R. Moldova și UE”, a declarat astăzi ministrul de Externe al României, Teodor Meleșcanu, aflat într-o vizită la Chișinău, la invitația omologului său Tudor Ulianovschi, cu ocazia Zilei Diplomatului marcată în R. Moldova.

Ministrul de la București a subliniat că reușita procesului de integrare europeană a R. Moldova ține, în primul rând, „de Moldova însăși”.

„Am evocat așteptările UE, împărtășite și de România, în privința obținerii de rezultate concrete în procesele de reformă și îndeplinirii pe deplin a cerințelor asumate. Am evidențiat și dorința României ca UE să rămână ferm angajată în sprijinirea eforturilor de reformă ale R. Moldova. În contextul apropierii alegerilor din R. Moldova, am subliniat importanța asigurării celor mai înalte standarde democratice legate de organizarea acestora”, a afirmat ministrul de la București.

Teodor Meleșcanu a adăugat faptul că România a preluat Președinția Consiliului UE „într-un an special”, când se împlinesc zece ani de la lansarea Parteneriatului Estic și cinci de la liberalizarea regimului de vize dintre R. Moldova și UE: „Credem că este momentul maturizării acestor inițiative, al trecerii la o ulterioară etapă de dezvoltare amplă a implicării UE în consolidarea reațiilor cu partenerii estici”.

Potrivit oficialului de la București, căruia i-a fost conferit la Chișinău „Meritul diplomatic, Clasa I-a”, în cadrul discuțiilor avute cu premierul Pavel Filip și cu omologul său Tudor Ulianovschi s-a convenit asupra continuării eforturilor pentru valorificarea tuturor înțelegerilor la care s-a ajuns în cadrul ultimei ședințe comune ale guvernelor de pe ambele maluri ale Prutului.

„Am venit astăzi la Chișinău cu un mesaj ferm de încurajare a R. Moldova în direcția continuării obiectivelor europene. (...) Aveți în România cel mai serios susținător al cauzei Dvs.”, a spus Teodor Meleșcanu, adăugând faptul că în viitorul apropiat vor fi lansate mai multe proiecte bilaterale care vor contribui direct la îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor R. Moldova, indiferent de localitate, etnie sau limbă vorbită.

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, i-a mulțumit omologului de la București pentru susținerea constantă, inclusiv financiară, acordată R. Moldova, amintind de recenta tranșă de trei milioane de euro venită de la București pentru continuarea proiectului de renovare a grădinițelor din R. Moldova.

„Mandatul României la Consiliul UE va constitui un imbold important pentru R. Moldova de a continua parcursul european”, a spus Ulianovschi.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md