10:07:06 29.03.2024
Stiri

PD se plânge partenerilor externi că mai multe informații din cele două RAPOARTE ale „Promo-LEX” ar fi „neadevărate, neverificate, trunchiate”

Partide/Comunicate 17.01.2019 14:19 Vizualizări1649 Autor: Ziarul National
PD se plânge partenerilor externi că mai multe informații din cele două RAPOARTE ale „Promo-LEX” ar fi „neadevărate, neverificate, trunchiate”


Partidul Democrat (PD) consideră că multe informații din cele două rapoarte de monitorizare a alegerilor parlamentare, realizate de Asociația „Promo-LEX” ar fi „neadevărate, neverificate și trunchiate” și a trimis corpului diplomatic, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai asociației (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) o analiza a partidului referitoare la cele două documente.

Potrivit PD, activitatea de monitorizare electorală a „Promo-LEX” nu ar fi deloc obiectivă. „Analizând rapoartele Promo-LEX, am constatat că nu există o metodologie clară potrivit căreia se derulează misiunea de monitorizare a alegerilor. Există în aceste rapoarte concluzii nesusținute de fapte, bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare”, se arată într-un comunicat de presă al PD.

CITIȚI și RĂSPUNSUL Asociației „Promo-LEX” la acuzațiile PD cu privire la primul raport de monitorizare a alegerilor din 24 februarie: „Neîntemeiate”

În același context, PD s-a referit la câteva afirmații care se conțin în rapoarte și nu ar fi obiective:

-Anume că mai mulți deputați din Parlament au fost corupți sau intimidați. Nu se prezintă nicio probă în susținerea acestei afirmații, iar afirmația în sine e contrară spiritului Constituției, din care rezultă libertatea votului pentru orice deputat.

- Anume că sistemul electoral mixt nu este bun, iar multe recomandări ale Comisiei de la Veneția nu au fost implementate în legislația electorală. Opinia despre noul sistem electoral este una strict subiectivă, care ține de partizanatul politic al Promo-Lex, iar majoritatea absolută a recomandărilor tehnico-juridice ale Comisiei de la Veneția au fost integrate în legislație.

- Anume că a fost exclusă restricția de agitație electorală în ziua alegerilor. Reamintim că tocmai Promo-Lex a făcut în trecut o asemenea recomandare, prin urmare schimbarea poziției acestei organizații este de neînțeles.

- Anume că există suspiciuni privind neeliberarea certificatelor de integritate de către ANI. Promo-Lex nu a încercat să comunice instituțional cu ANI pe acest subiect, iar până acum lucrurile s-au desfășurat fără probleme, peste 700 de certificate fiind deja eliberate.

- Anume că în ziua alegerilor parlamentare nu ar trebui să aibă loc și un referendum consultativ. Această poziție este strict politică, similară cu poziția unor partide politice și nu ține cont de faptul că legislația permite fără probleme desfășurarea simultană a unor alegeri și a unui referendum.

- Anume că PD ar folosi resurse administrative pentru că Parlamentul și Guvernul adoptă măsuri sociale. Aceasta este o afirmație ridicolă, Promo-Lex contestând de fapt dreptul și obligația instituțiilor publice de a-și desfășura activitatea urmărind interesele cetățenilor.

- Anume că PD ar fi folosit persoane străine în agitația electorală. Este total neadevărat acest lucru. Dacă un demnitar din străinătate, fără a fi îndemnat sau rugat de către PD, a transmis felicitări și succes partidului în campanie, categoric nu poate fi învinovățit PD pentru acest lucru. Promo-Lex folosește însă standarde duble în asemenea cazuri, trecând sub tăcere faptul că în 2018 un concurent electoral din opoziție a sugerat clar că e susținut în alegeri de către un primar din România.

- Anume că partidele nu arată cheltuielile electorale reale. Nu e clară metodologia și nu sunt clare dovezile pe baza cărora Promo-Lex susține acest lucru, dar PDM e primul partid care a declarat toate cheltuielile, inclusiv cele pentru colectarea semnăturilor de la cetățeni.

Democrații mai spun că au trimis o scrisoare către „Promo-LEX” și au cerut corectarea „informațiile false” din cele două rapoartele, „în spiritul obiectivității pe care această organizație pretinde că o are”.

„Reafirmăm că PD este favorabil oricărei misiuni de monitorizare electorală, însă consideră esențial să fie respectate standardele de profesionalism și obiectivitate. PD va continua să combată orice informații false și manipulatoare emise de Promo-Lex sau de alte organizații în procesul de monitorizare a alegerilor. Ne dorim ca monitorizarea procesului electoral să se desfășoare obiectiv și nepărtinitor, iar cetățenii moldoveni și partenerii externi ai Moldovei să fie informați corect despre pregătirea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019”, se mai arată în comunicat.

Anterior, Pavel Postică de la „Promo-LEX”, responsabil de monitorizările din campania electorală, a declarat că acuzațiile democraților sunt nefondate și că metodologia aplicată la monitorizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 este una uniformă, pe care Asociația „Promo-LEX” o aplică din anul 2009, iar în toamna anului 2016, înaintea alegrilor prezidențiale, a fost consultată cu toate partidele politice din R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md