11:28:36 25.04.2024
Stiri

Premierul Pavel Filip, raport după trei ani de activitate a Guvernului: „Mi-aș fi dorit o opoziție mai puternică și incisivă, care să ne provoace la exerciții mai sofisticate. N-am avut parte de așa ceva”

Economie 17.01.2019 16:19 Vizualizări1444 Autor: Ziarul National
Premierul Pavel Filip, raport după trei ani de activitate a Guvernului: „Mi-aș fi dorit o opoziție mai puternică și incisivă, care să ne provoace la exerciții mai sofisticate. N-am avut parte de așa ceva”


Premierul Pavel Filip, care a prezentat astăzi raportul pentru cei trei ani de activitate a Guvernului pe care îl conduce, susține că nu a avut parte de „o opoziție puternică și incisivă”, de „profesioniști” care să-i demonstreze că au soluții mai bune decât autoritățile executive.

„Ca prim-ministru, mi-aș fi dorit o opoziție mai puternică și incisivă, care să ne solicite mai mult și să ne provoace la exerciții mai sofisticate, mi-aș fi dorit niște politicieni profesioniști în opoziție, care să vină cu idei și soluții, să ne critice și să demonstreze că au soluții mai bune. N-am avut parte de așa ceva, trei ani de zile nu am avut opoziție”, a declarat democratul.

Oficialul a amintit că a preluat șefia Guvernului într-o perioadă de instabilitate și criză politică, dar a reușit să aducă „stabilitate și liniște în republică”: „După o perioadă cu multe crize și tulburări, de 3 ani avem în Republica Moldova o creștere constantă pe majoritatea sectoarelor, o creștere care va continua și în următorii ani”.

Pavel Filip a adăugat că Guvernul pe care îl conduce a crescut veniturile oamenilor.

„De la 1 decembrie anul trecut, salariile tuturor bugetarilor au crescut în baza reformei salariilor. Nimeni nu va mai avea un salariu mai mic de 2 000 de lei. Nimeni nu va avea salariu mai mic decât a avut până acum. Oamenii vor primi primele salarii majorate acum în ianuarie și sper că banii concreți în mână vor pune capăt tuturor speculațiilor la acest subiect. Declarațiile sunt specialitatea altora, noi aici la Guvern operăm cu cifre. Vă spun doar câteva. Salariile în educație au crescut în 3 ani cu 84%. În 2015, acum 3 ani, salariul mediu în învățământ era de 3 600 de lei. Anul acesta salariul va ajunge la aproape 7 000 de lei. În medicină, avem o creștere de 83% la salariile doctorilor, care au evoluat de la 5 000 de lei în 2015, la peste 9 000 după reforma salariilor. Recent, am marcat ziua Culturii și pot să spun că în urma reformei, salariile în acest domeniu vor crește și mai mult. De exemplu, salariile directorilor de case de cultură s-au triplat, de la 2 000 la 6 600 de lei. Am decis să majorăm salariile și pentru 5 000 de poștași și angajați ai Poștei Moldovei. Unii dintre aceștia vor primi și de 2 ori mai mult decât acum. Sunt câteva categorii care au fost ignorate până acum, însă eu am certitudinea că în scurt timp, oamenii vor simți schimbările, așa cum le vedem și noi pe hârtie când facem calcule. De exemplu, cifrele ne arată că în 3 ani salariul mediu pe economie a crescut de la 4 600 de lei la aproape 7 000 de lei”, e enumerat premierul.

Filip consideră că o altă reușită a Guvernului său este reforma pensiilor, care a adus echitate în sistem.

„Am introdus o nouă formulă de calcul care aduce pensii cu 30% mai mari celor care s-au pensionat începând cu anul trecut. Trebuie să recunosc și cred în continuare că pensia în Republica Moldova este foarte mică. Însă am făcut eforturi ca să o majorăm. În 3 ani pensia medie a crescut cu aproape 50%. Este un record, asta o arată și datele. De la 1 ianuarie pentru jumătate de milion de pensionari pensiile au crescut cu 10%, pensia medie ajungând până la aproape 1 800 de lei, de la puțin peste 1 000 de lei acum 3 ani”.

Totodată, peste 603 mii de persoane au primit pentru prima dată, de sărbători, un ajutor de 600 de lei, alocațiile lunare pentru deportați au fost majorate de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material unic – de la 700 la 1 000 de lei. Și indemnizațiile unice la nașterea copilului au crescut de la 3 000 la peste 6 000 de lei, iar indemnizațiile pentru tinerii pedagogi au crescut de la 30 la 120 de mii de lei.

Majorările au fost posibile, a continuat Pavel Filip, datorită faptului că în acești ani au fost acumulate cu 15 miliarde de lei mai mult la buget.

Oficialul a amintit și despre programul de reparație a drumurilor, procurarea de ambulanțe, dar și despre „Prima Casă”.

„Am lansat cel mai amplu program de reparație a drumurilor. Doar anul trecut am reparat 1 600 de km de drumuri. Pentru comparație, în perioada 2009-2015 s-au reparat în medie câte 140 de km pe an. (...) Vom continua acest program și în 2019, când avem planificați alți 2 600 kilometri. S-a lucrat și pe segmentul infrastructurii de apă și canalizare. În ultimii doi ani, peste 106 mii de beneficiari au fost conectați la rețeaua de apă, ceea ce înseamnă 53 de mii pe an, de 7 ori mai mult decât pe timpul guvernărilor anterioare. Pentru 2019 ne propunem un obiectiv de 2 ori mai serios: 100 de mii de oameni conectați într-un an. Am cumpărat anul trecut 110 ambulanțe noi, iar altele 170 urmează să fie procurate anul acesta. Un program de care sunt cu adevărat mândru este programul Prima casă, o idee cu care am venit în anul 2017 și care a fost criticată la început. Cu toate acestea, 1 200 de familii și-au cumpărat o locuință cu ajutorul Guvernului. Pentru 2019 am planificat deja alte 3 000 de locuințe, 3 000 de tineri”.

În domeniul economic, premierul a raportat că există o creștere constantă de 4%.

„Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este și el o prioritate a Guvernului, atunci când vorbim despre securitate energetică. În perioada mandatului a fost construit Centrul de control pentru tronsonul Iași-Ungheni și finalizate lucrările de proiectare pentru tronsonul Ungheni-Chișinău. Sunt încrezător că până la sfârșitul anului 2019 această conductă va putea asigura țara noastră cu întreg necesarul de gaze naturale. Pe interconectarea de energie electrică ne propunem să fim gata în 2-3 ani”, a mai raportat Pavel Filip.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md