/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Săraci, lipiți pământului? Mai mulți politicieni au indicat în declarațiile de avere de la CEC că, în ultimii 2 ani, nu au avut venituri

missing
17 ianuarie 2019, ora 18:51

Deși politicienii sunt asociați, cel mai des, cu oamenii bogați, sunt și din cei care nu au câștigat niciun leu în ultimii ani. Reporterul TV8 Sergiu Niculiță a identificat cel puțin cinci astfel de cazuri, după ce a studiat zeci de declarații de avere depuse de aspiranții la fotoliul de deputat. Cum însă au supraviețuit aceștia având venituri de „zero” lei? Îi ajută familia, croșetează sau cerșesc, cred oamenii de rând. 

În declarația de avere a liderului Mișcării Antimafie bate vântul. Politicianul care vrea să ajungă în Parlament a indicat că în ultimii doi ani nu a câștigat nimic. Anterior, acesta a precizat că este ajutat de rude.

SERGIU MOCANU, PREȘEDINTELE PARTIDULUI „MIȘCAREA POPULARĂ ANTIMAFIE”: „Eu trăiesc din veniturile pe care le au apropiații mei, atunci când o să vină o vreme și o să dăm jos mafia asta eu am să aduc la cunoștință foarte exact cum îmi duc existența acum”.

Și deputată socialistă, Elena Hrenova, a indicat la categoria Venituri 0 lei. Aceasta nu a pomenit nici de salariul de deputat și nici de pensia, deși se află de patru ani în Parlament. Am vrut să ne convingem că doamna nu a greșit când a completat documentul depus la CEC, însă ne-a închis telefonul.

Ce-i drept, într-o declarație de avere anterioară, depusă pentru anul 2017 la ANI, ea a indicat un salariu de aproape 113 mii, pe care l-a obținut din activitatea de deputată. Și Dinu Plângău de la Platforma DA nu a câștigat nimic în ultimii doi ani. La fel, și Eduard Fedișin de la Partidul Șor și comunistul Alexei Eremia. Ultimul însă menționează chiar din capul declarației că este temporar neangajat. Aceștia nu au fost de găsit pentru a ne oferi comentarii.

Unii oameni de rând cred că politicienii ar fi mințit atunci când au completat declarațiile de avere, în timp ce alții presupun că aceștia ar fi fost ajutați de rude sau ar fi umblat cu cerșitul.

„Ei nimeni nu declară veniturile care le au cu adevărat”.

-„Oooo, săracii, n-au venituri. Dar noi dar ce mai facem, pensionarii, iată eu sunt la pensie, trăiește”.

-„Nu are cum să fie așa. Poate ascund, se declară săraci, nu știu”.

-„Cum credeți din ce trăiesc ei dacă nu au venituri? Cred că umblu cu cerutul, cum sunt aceștia”.

-„Dar poate soția lui lucrează, copiii îl ajută. Poate părinții sunt pensionari și îi dau lui pensia pentru ca odrasla lor să se mențină pe Olimpul Politic. Totul poate fi. Poate ei singuri croșetează sau coș ceva”.

-„Oi, știți, eu nu vreau să vorbesc la acest subiect. Nu are sens”.

-„Dap lăsă să muncească ca noi să vadă cum se face salariul”.

Declarațiile de avere ale politicienilor vizați, dar și ale tuturor celor care vor să devină deputați, pot fi găsite pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram