Bustul poetului Dumitru Matcovschi va fi edificat pe Aleea Clasicilor din parcul central „Ștefan cel Mare”

Bustul poetului Dumitru Matcovschi va fi edificat pe Aleea Clasicilor din parcul central „Ștefan cel Mare și Sfânt”. Un proiect de decizie în acest a fost abropat astăzi, 16 ianuarie, în cadrul Consiliului Municipal Chișinău.

Foto: Sputnik Moldova

Astfel, urmează ca din bugetul municipal să fie acordate mijloace financiare Î.M Direcției Construcții Capitale pentru efectuarea lucrărilor de șantier, cu executarea piedestalului și instalarea bustului, inclusiv a lucrărilor de amenajare a teritoriului alăturat.

Dumitru Matcovschi a fost un poet, prozator, academician, publicist și dramaturg din Republica Moldova, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei. Este recunoscut în critica literară pe plan internațional și reprezintă un simbol al mișcării de renaștere națională din Basarabia.

Dumitru Matcovschi veghează asupra satului său natal, Vadul-Rașcov

În anul 2011, scriitorul a fost decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, categoria A „Literatură”, de către ex-președintele României, Traian Băsescu. În 2009, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la naștere, Matcovschi a primit de la primarul Chișinăului titlul și panglica de Cetățean de Onoare al orașului. Printre altele, Matcovschi a primit următoarele distincții:

  • 1989 — Scriitor al poporului
  • 1996 — Cavaler al Ordinului Republicii Moldova
  • 1996 — Membru titular al Academiei de Științe din Republica Moldova
  • 1197 — Laureat al Festivalului Internațional de poezie „Nichita Stănescu”
  • 2000 — Cavaler al Ordinului Steaua României în grad de Comandor
  • 2012— Cavaler al Ordinului „Meritul Cultural”

A fost deținător al premiilor „Mihai Eminescu” și „Pentru distincție în muncă”.


Pub