Tribuna: Ce se poate întâmpla după alegerile parlamentare

Chiar dacă până la alegerile parlamentare este încă mai mult de o lună, unii se întreabă deja ce se va întâmpla după. De aceea, într-un editorial, Tribuna.md a decis să „deseneze” toate scenariile posibile.

Foto: UNIMEDIA

Primul scenariu – socialiștii preiau guvernarea. E un scenariu cât se poate de real, care reiese și din sondajele de opinie ce se fac periodic. Socialiștii rămân cel mai bine poziționat partid în simpatiile alegătorilor și au șanse bune de a câștiga inclusiv într-o bună parte din circumscripții.

Scenariul doi – socialiștii constituie o coaliție de guvernare cu democrații. Acest scenariu trebuie luat în calcul măcar și din punct de vedere pur teoretic, chiar dacă cele două partide resping categoric posibilitatea lui. Iar platforma pro Moldova ar putea fi baza politică ce ar reuni cele două formațiuni. Însă, dacă vor recurge la acest pas, socialiștii vor trebui să ceară astfel de sfere de influență, care să-i asigure că nu vor ajunge în situația liberal-democraților și liberalilor, după ce au guvernat împreună cu PDM.

Scenariul trei – socialiștii constituie o coaliție de guvernare cu unii deputați neafiliați, care, cu siguranță, vor apărea după alegeri în Parlament. Dacă nu le vor ajunge doar câteva mandate pentru a forma majoritatea parlamentară, socialiștii cu siguranță vor examina un astfel de scenariu. Poate chiar mai degrabă decât un scenariu privind guvernarea împreună cu PDM.

Scenariul patru – PDM va încerca să creeze din nou majoritatea parlamentară, atrăgând deputați neafiliați sau din alte fracțiuni, cum a făcut în 2016. Posibil, PDM va fi tentat să facă acest lucru, numai că va trebui să-și asume și consecințele, care pot fi extrem de dure pentru acest partid. Or, situația politică actuală se deosebește radical de cea din 2016.

Scenariul cinci – partidele pro-europene preiau puterea. E un scenariu posibil, cel puțin din punct de vedere teoretic. Însă, pentru aceasta partidele pro-europene trebuie să reușească să mobilizeze la maximum electoratul pro-european, împingând, totodată, PDM spre centru-stânga.

Scenariul șase – partidele pro-europene creează o coaliție postelectorală cu PDM. Chiar dacă liderii dreptei pro-europene resping categoric un astfel de scenariu, el este posibil, inclusiv ca urmare a eventualei implicări în gestionarea situației postelectorale a partenerilor occidentali. Evident, o asemenea coaliție nu se va forma pur și simplu, ci în urma unor negocieri „la sânge” cu cedări serioase de ambele părți.

Scenariul șapte – toate partidele ce vor trece în Parlament vor forma o coaliție împotriva PDM, iar ceea ce i-ar putea uni va fi platforma anti-oligarhică. Cel puțin din punct de vedere teoretic, un astfel de scenariu e posibil.

Scenariul opt – socialiștii și unii deputați pro-europeni ce vor acționa pe cont propriu după alegeri, vor constitui o coaliție de scurtă durată, pentru câteva luni, timp în care vor schimba conducerea mai multor instituții importante în stat, după care vor declanșa alegeri parlamentare anticipate la care toți vor participa în condiții egale.

Scenariul nouă – nimeni nu se va putea înțelege cu nimeni și se vor organiza alegeri parlamentare anticipate în aceleași condiții ca și cele ordinare.

Scenariul zece – posibile tulburări în masă după alegerile parlamentare. Cel puțin din punct de vedere teoretic, acestea trebuie luate în calcul minimum în câteva din cazurile menționate mai sus. Chiar dacă respectivele tulburări ar avantaja anumite forțe politice, pentru țară respectivul scenariu nu va fi bun deloc.

Posibil să existe și alte scenarii, însă, la această etapă acestea zece par cele mai reale, mai scrie Tribuna.md.


Pub