Consiliul pentru egalitate: Refuzul polițistului de a vorbi în limba rusă contravine legii

Potrivit consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, polițistul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer a încălcat legea.

Foto: UNIMEDIA

„Considerăm că acțiunile de refuz ale polițistului de patrulare prezentate în secvența video contravin prevederilor legale (art.7 din Legea nr. 382 din 19.07.2001 cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităţilor naţionale şi statutul juridic al organizaţiilor lor, care stipulează persoanele aparținînd minorităților naționale au dreptul la libera folosire a limbii materne, atât în scris cât și oral, aibă acces la informații în această limbă, o difuzeze și facă schimb de informații), iar comentariile care au însoțit postarea în mediul on-line poartă caracter instigator la ură, denigrator și discriminatoriu – însușiri condamnabile într-o societate democratică.

În scopul informării corecte a populației, dar și a tuturor autorităților, formatorilor de opinie și reprezentanților mass-media, Consiliul va elabora în cel mai scurt timp o compilație a cadrului legislativ național privind dreptul cetățeanului la alegerea limbii de comunicare. Totodată, dat fiind faptul că discriminarea pe criteriu de limbă este frecvent raportată la Consiliu, acesta menținându-se în topul celor trei criterii de discriminare constatate de instituție, aceasta va prezenta și o cazuistică relevantă în acest sens.

Pentru a evita situațiile instigatoare la ură și discriminare, Consiliul amintește reprezentanților mass-media, precum și formatorilor de opinie despre obligativitatea de moderare a comentariilor și mesajelor cu caracter ofensator.

Totodată, Consiliul îndeamnă funcționarii din serviciul public să nu vină în adresa publicului larg cu mesaje de susținere a stereotipurilor și comportamentului discriminatoriu, capabile să producă dezbinare în societate, menționând că, prin definiția sa, rolul funcționarului public este de a depune eforturi pentru satisfacerea pe deplin a intereselor tuturor persoanelor aflate pe teritoriul țării.

În această ordine de idei, Consiliul vine cu îndemnul în adresa tuturor persoanelor care se consideră victime ale discriminării să se adreseze cu o plângere, pentru combaterea faptului discriminării. Menționăm că acum aceasta poate fi depusă și în format electronic prin platforma „Depune o plângere”.

Soluționarea disputelor de acest tip pe cale amiabilă vor confirma capacitatea persoanelor implicate de a se identifica drept parte a unei societăți democratice, care garantează și promovează libertățile personale”, a transmis Consiliul printr-un comunicat.

Ieri, un șofer din UTA Găgăuzia a somat un polițist pe nume Andrei Rotaru să-i vorbească în limba rusă, însă polițistul a refuzat. Momentul filmat de către șofer a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare. Unii au lăudat polițistul, în timp ce alții nu au fost de acord cu atitudinea acestuia.

Bașcanul din UTA Găgăuzia Irina Vlah s-a arătat „indignată” de comportmanetul polițistului și i-a amintit că limba rusă este una inter-etnică și că UTA Găgăuzia are statut special.


Pub