Ce spune fostul judecător la Curtea Constituţională despre cazul polițistului de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă

Unii l-au criticat, alții l-au lăudat. Iată că și fostul judecător la Curtea Constituţională a ținut să comenteze cazul agentului de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un şofer găgăuz. Astfel, Nicolae Osmochescu consideră că legea e de partea polițistului.

Foto: jc.md

„Polițistul a procedat absolut corect, în strictă conformitate și cu Constituția și cu legislația în vigoare, care reglementează organizarea și funcționarea Ministerului Afacerilor Interne. El s-a adresat în limba oficială de stat unui cetățean al Republicii Moldova, care trebuia să-și ceară scuze și să spună că „nu înțeleg totul în limba de stat, vă rog să-mi explicați în limba rusă, dacă este posibil”, a declarat Nicolae Osmochescu într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă.

„N-a încălcat niciun fel de act normativ și nicio lege și dacă ofițerul de patrulare ar fi dorit să treacă la limba rusă, el ar fi trecut la limba rusă. Deci, pentru el limba oficială este limba română și el s-a adresat absolut corect, absolut legitim în limba oficială unui cetățean care, spre rușinea lui, nu cunoaște limba țării al cărei cetățean este și în care locuiește. Eu, dacă m-aș întâlni cu acest ofițer, i-aș strânge mâna și i-aș spune: „Ești bravo, continuă cu aceeași atitudine!”

Dânsul a ținut să menționeze faptul că ofițerul a studiat la Academia de Poliție numai în limba română. Astfel,toate regulamentele care prevăd, stipulează organizarea și activitatea inclusiv a subdiviziunii care se ocupă cu patrularea sunt în limba română.

Amintim că luni, un șofer din UTA Găgăuzia a somat un polițist pe nume Andrei Rotaru să-i vorbească în limba rusă, însă polițistul a refuzat. Momentul filmat de către șofer a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare. Unii au lăudat polițistul, în timp ce alții nu au fost de acord cu atitudinea acestuia.

Bașcanul din UTA Găgăuzia Irina Vlah s-a arătat „indignată” de comportmanetul polițistului și i-a amintit că limba rusă este una inter-etnică și că UTA Găgăuzia are statut special.

În acest sens, potrivit consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, polițistul de patrulare care a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer a încălcat legea.


Pub