Ministrul de Externe al Republicii Slovace Miroslav Lajčák va întreprinde o vizită la Chișinău și Tiraspol

Ministrul de Externe al Republicii Slovace Miroslav Lajčák va întreprinde în timpul apropiat o vizită la Chișinău și Tiraspol pentru a efectua consultări pe marginea unor subiecte legate de problematica transnistreană, în contextul preluării de către Slovacia a Președinției OSCE pe parcursul anului 2019.

Subiectul a fost discutat la prima întrevedere din anul 2019 a șefului Biroului politici de reintegrare, Marian Gherman, cu șeful Misiunii OSCE din Moldova, Claus Neukirch. La eveniment au mai participat reprezentanți ai Biroului și ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Este de menționat faptul că pentru anul în curs Președinția Republicii Slovace a OSCE își propune să promoveze 3 priorități cu genericul:

1. Prevenirea, medierea și atenuarea conflictului.

2. Asigurarea unui viitor sigur.

3. Multilateralismul eficient.

Șeful Misiunii OSCE din Moldova a informat precum că Franco Frattini va exercita și în anul 2019 funcția de Reprezentant special al Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean.

De asemenea, în procesul de dialog s-a discutat situația din Zona de Securitate și aspecte legate de activitatea Comisiei Unificate de Contro. S-a reiterat mesajul privind necesitatea monitorizării continue a situației din perimetrul de responsabilitate al forțelor de pacificare și a concentrării eforturilor pentru a menține stabilitatea în regiune și a gestiona eficient problemele în materie de securitate.

Totodată, șeful Biroului a reiterat necesitatea ca în corespundere cu prevederile pct.6 din Declarația Consiliului Ministerial al OSCE cu privire la evoluțiile procesului de reglementare a conflictului transnistrean în formatul „5+2”, aprobată pe 07 decembrie 2018, la Milano, Italia, să fie asigurată avansarea în procesul de negocieri și soluționarea paralelă a tuturor problemelor ce figurează în cele trei coșuri de pe agenda procesului de negocieri:

a) probleme social-economice;

b) aspecte generale de drept, umanitare și drepturile omului;

c) reglementarea comprehensivă a conflictului, inclusiv aspectele instituționale, politice și de securitate.

La final, s-a subliniat că Biroul va continua să asigure sustenabilitatea și dinamica activităților desfășurate în anul 2018, fiind exprimate mulțumiri pentru implicarea productivă a Misiunii OSCE în calitate de mediator în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare