Circumscripția 36, Ștefan Vodă / Portretele candidaților

La 26 decembrie 2018, a început desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova. Partidele și persoanele mai mult sau mai puțin cunoscute s-au grăbit să depună documentele pentru înscrierea în cursa electorală din 24 februarie 2019.

În acest sens, Moldova.org a decis să vă prezinte, în mod aleatoriu, portretele tuturor candidaților care și-au înregistrat grupurile de inițiativă pentru cele 51 de circumscripții uninominale.

Circumscripția 36 include Ștefan Vodă, Alava, Antonești, Brezoaia, Căplani, Carahasani, Cioburciu, Copceac, Crocmaz, Ermoclia, Feștelița, Marianca de Jos, Olănești, Palanca, Popeasca, Purcari, Răscăieți, Semionovca, Slobozia, Ștefănești, Talmaza, Tudora, Volintiri, Copanca, Grădinița.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 36 Ștefan Vodă.

1. Nicolae Molozea, candidat PDM

Nicolae Molozea este președintele raionului Ștefan Vodă. Este și președinte al organizaţiei teritoriale a Partidului Democrat. Candidatul a ocupat anterior funcția de deputat în parlament. În 2017 a avut un venit de jumătate de milion de lei. Vedeți și declarația de avere.

Conducătoare a grupului de inițiativă este Aliona Muntean. Prin coincidență, șefa secției Administrație Publică este Aliona Muntean.

2. Alexandru Jolnaci, candidat PSRM

Alexandru Jolnaci este consilier local în Ștefan-Vodă și președintele Organizației teritoriale din Ștefan Vodă, dar și membru al Consiliului Republican al PSRM. Deține două companii. Într-o investigație rise, șase angajați ai Întreprinderii individuale „Jolnaci Alexandru” au fost generoși cu PSRM. Aceștia au sponsorizat partidul cu un total de 65,6 mii de lei. Dintre ei, cea mai mare donație, de 21 de mii de lei, a făcut-o fondatorul Alexandru Jolnaci, toate în 2018.

3. Alexandr Topolenco, candidat independent (Nu a fost înregistrat)

Alexandr Topolenco este singurul candidat independent pe circumscripția 36. Și-a făcut studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. Acesta a fost președinte al Organizației Tineretului Liberal din Ștefan Vodă, însă l-a părăsit în 2016. În prezent, este Președintele Partidului Popular din Republica Moldova, Filiala Ștefan Vodă.

4. Natalia Tcacenco, candidată „Șor”

Natalia Tcacenco are 61 de ani și este profesoară, potrivit listei prezentate de Șor. Totuși, sursele noastre spun că în Ștefan Vodă nu există asemenea profesoară, iar Natalia Tcacenco este bucătăreasă la „cantina lui Cioinac” din oraș.

Prin anii `85, în Ștefan Vodă era o criza mare de pedagogi și printr-o hotărâre a guvernului, s-au deschis clase pedagogice pentru a instrui oameni în funcția de educator în grădinițele colhoznice. Prin urmare, candidata a urmat acel curs și ulterior a lucrat pentru câteva luni ajutor de educator. Totuși, astăzi acele studii nu mai sunt valabile.

5. Andrei Dînga, candidat ACUM

Foto: jurnaltv

Andrei Dînga este președintele Asociației Băștinașilor din orașul Ștefan Vodă și este antreprenor. Și-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din București, ulterior la un colegiu din Marea Britanie. Familia candidatului este stabilită de aproape 20 de ani în Anglia. Cât a locuit în Anglia, Dînga a fost a lucrat administrator. După ce a revenit acasă, a arendat terenuri agricole din Ștefan Vodă.

În urma concursului organizat de blocul ACUM, contracandidata lui Andrei Dînga a fost primara satului Palanca Larisa Voloh.

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.